СВЕТОСАВСКА ПОВЕЉА ДОКТОРУ ИГОРУ ЈЕРЕМИЋУ

Доктор Игор Јеремић, овогодишњи је добитник Светосавске повеље

Доктор Игор Јеремић, специјалиста гинекологије и акушерства, овогодишњи је добитник Светосавске повеље, док је Светосавска награда за стваралаштво младих отишла у руке Неде Николић и Милета Ђурђевића, ученика музичке школе „Коста Манојловић“.
Према образложењу, доктор Јеремић је Светосавску повељу заслужио за изузетна достигнућа у области здравства. Наведено је да је члан специјалног тима доктора у Њујорку који користе радиоталасну технику, коју је, као први, успешно применио у лечењу многих недостатака, што је презентовано на престижним светским конгресима. Такође, наведено је и да је у свету до сада Јеремић урадио највише интервенција у примени радиоталасне хирургије у области гинекологије и дерматохирургије, те да по његовом нацрту, уређаје за операцију прави и највећа фабрика радиоталсаних апарата „Елмон“ у Њујорку.
Захваливши се на престижној награди, доктор Јеремић је подсетио на „неправду“ која је њему и његовој породици нанета након петооктобарских промена, због чега је, како је објаснио, отишао из Смедерева.
-Где год сам држао предавања у свету нигде испод мог имена није писало ништа, осим да сам из Смедерева и да сам Смедеревац и то никад нисам крио. Захваљујем се првенствено својој професорки, па онда и колегиници и градоначелници, докторки Јасни Аврамовић, која ми је била још у првој години средње медицинске школе прво професор, пратила ме као најбољег ученика, па онда и као врхунског студента, што је некако хтела барем да исправи ту грешку, која ми је нанета за све ове године – рекао је Јеремић.
Пре уручења награда беседу је одржао Бошко Сувајџић, професор Филолошког факултета, подсетивши на значај светосавља.
-Данас када су на дневном реду горка времена светске историје, када се множе жице и барикаде, ратови и пустошења, када ничу ограде и предрасуде међу људима, народима и континетима, када зло диже главу на свим меридијанима, дело Светога Саве ваља неговати као најскупоценије зрно човекове мудре духовности и продуховљене мудрости. Дело Светог Саве завет је и нашем покољењу, оно нас учи да само просвећен, образован, продуховљен човек може бити носилац успешног друштва – навео је профеоср Сувајџић, честитајући славу просветним радницима, подсећајући их да су управо они баштиници дела Светог Саве.

Ј.В.

 

Comments are closed.