ПКЦ ПРОДАТ ИНДИЈЦИМА

 

Индијски произвођач делова за ауто-индустрију, група „Мотхерсон Суми“, ускоро ће, по свему судећи, постати нови власник финске „ПКЦ“ групе, чија једна фабрика послује и у Смедереву, сазнају „Смедеревске новине“. Ова индијска компанија понудила је 609 милиона долара за куповину удела у „ПКЦ“-у, чиме би од досадашњих финских власника преузела управљачка права. Индијци су понудили 23,55 евра по акцији, а одбор директора „ПКЦ“ групе једногласно је одлучио да акционарима предложи да прихвате понуду, која је оцењена веома повољном, наводи се на сајту финске компаније.

Трансакцијом би, како се процењује, „Мотхерсон Суми“ удвостручила приходе, а у овој индијској компанији сматрају да ће преузимањем „ПКЦ“ групе, која производи ауто-каблове за камионе и аутобусе, употпунити свој производни програм базиран на деловима за путничке аутомобиле. Тиме би, како су објавили, објединили и тржиште, с обзиром на то да „ПКЦ“ група има развијену мрежу у Европи и Северној Америци, а значајно присуство остварила је у Кини и Бразилу.

У документу који је усвојен 19. јануара наводи се да „Мотхерсон Суми“ има за циљ да до 2020-те године постигне годишњу продају од 18 милијарди долара и повећа укупне приходе који су у прошлој финансијској години износили 5,7 милијарди долара. Акције индијског гиганта, који производи и ретровизоре, бранике и контролне табле, процењене су на 6,7 милијарди долара, а након објављивања вести о преузимању финског „ПКЦ“-а, њихова вредност порасла је за чак 4 одсто.

Менаџмент индијске и финске компаније одржао је састанак у Хелсинкију, а представници „Мотхерсон Суми“ групе истакли су да ће план финансирања „ПКЦ“ групе завршити када буде одобрено предложено преузимање. Очекује се да процес буде завршен до краја марта.“ПКЦ” група има 22.000 запослених, а прошле године имала је промет од 846 милиона евра и основни профит од 64 милиона евра.

Подсећамо, породици “ПКЦ” групе у 2013-ој години придружио се и новоотворен погон у Смедереву. “ПКЦ Wiring System” д.о.о. послује у Слобдној зони у закупљеној хали чију је изградњу финансирала локална самоуправа, а приликом отварања фабрике најављено је да ће до краја 2016-те године у смедеревском огранку бити запослено 1.500 људи.

Иначе, према расположивим подацима, “Мотхерсон Суми” систем за производњу специјализованих ауто-компоненти једна је од светских компанија која се најбрже развија и заузима 31. место на листи светских аутомобилских добављача. Основана је 1986. године и представља заједнички подухват индијске “Самвардхана мотхерсон групе” и “Sumitomo Wiring Systems” из Јапана. Клијенти компаније су готово сви водећи светски произвођачи аутомобила, а компанија је присутна у 26 земаља на шест континената. Према часопису “Форбс” она је међу 50 највећих компанија у Индији.

З.М.

 

Comments are closed.