КО ЋЕ „ЛОЖИТИ“ НАРОДНИ КАЗАН?

 

Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије

Која је цена оброка који се припрема и дистрибуира корисницима Народне кухиње, колико новца Градска управа издваја за ову намену и да ли ће локална самоуправа у овом послу бриге о најугроженијим суграђанима наставити сарадњу са досадашњим партнером – смедеревским Црвеним крстом, остало је нејасно после састанка градоначелнице Јасне Аврамовић са генералним секретаром ове хуманитарне организације Весном Миленовић. Сусрет је, како нам је речено, иницирала градоначелница, али тек пошто је у јавност изашла са грубим квалификацијама на рачун рада Народне кухиње у Смедереву, уз тврдње да је храна која стиже до корисника неквалитетна. Миленовићева сматра да простора за наставак сарадње има, док градоначелница најављује да ће до краја месеца бити расписан тендер за услугу припреме, дисртибуције и расподеле бесплатног оброка, а посао бити додељен ономе ко задовољи нове критеријуме које ће град одредити.
-Организација Црвеног Крста Смедерево једна је од најбољих у структури организације Црвеног крста Србије и максимално је развила свој капацитет деловања у корист угроженог становништва. Црвени крст у Смедереву је радио по прописаном нормативу наше организације по међународним стандардима, по уговору који је имао са градом и по правилнику који је за кориснике Народне кухиње град прописао. Састав оброка је компонован тако да нутриционистичка вредност помогне да се здравље људи и њихов имунитет одрже на задовољавајућем нивоу до тренутка када се њихова економска ситуација не поправи и буду у могућности да сами брину о својој исхрани – истакла је Весна Миленовић, генерални секретар Црвеног крста Србије.
Што се тиче „укуса“ подељених намирница, истиче да то не може да коментарише, јер је реч о индивидуалним афинитетима сваког појединца. Наводи и да је легитимна жеља градоначелнице и њених сарадника да корисници добијају боље снабдевене оброке са више квалитетних састојака, али да то све зависи од средстава која се опредељују за ту намену. Каже да у тренутку када је покренула одређена питања у јавности у вези са овом темом, градоначелница није располагала потпуним подацима.
-Догворили смо да се те тензије примире и да се обејктивно сагледају све чињенице, а да је одговорност на граду шта ће са својим буџетом и новцем и својим корисницима. Цена трошкова припреме по оброку била је нешто више од 68 динара са ПДВ-ом. Црвени крст је по закону дефинисан као такав који ради ове послове, јер постоји организован развијен капацитет, искуство и одговорност, те је услуга коју пружа Црвени крст, као једини елемент цивилног друштва чији је рад регулисан законом и који одговара пред законом, најодгворнији партнер који на најефективнији начин када су трошкови у питању и на најквалитетнији начин може да пружи ту услугу. Сматрам да постоји отворен простор да се та сарадња настави – навела је Миленовић.
С друге стране градоначелница Јасна Аврамовић за наставак сарадње оставила је тек једва „одшкринута врата“, бранећи свој став да су оброци Народне кухиње неквалитетни и да за новац који град одваја морају да буду бољи. Каже да је на Бадњи дан са својим сарадницима обишла скоро 90 одсто од укупно 474 породице које су корисници Народне кухиње. Сви су истакли да су незадовољни храном коју добијају, а према информацијама које она има, чак 80 одсто укупних корисника, каже цела Барска и Аласка улица, од припремљеног оброка узима само хлеб.
-У здравствену исправност хране ми нисмо сумњали, ми смо говорили о укусу. Ако неко узме храну и она смрди, па не може да је поједе, небитно је да ли је здрава. И трихинелозно месо је здраво ако га добро термички обрадите. Грехота је да и тај један оброк који добију, не поједу. Имали смо право да то прконтролишемо и као Градска управа имамо право да променимо, јер желимо да сваки корисник Народне кухиње оно што добије и поједе. Договор је постигнут само за јануар, а за ову годину биће расписан тендер са сасвим другачијим правилником, другачијим саставом намирница и врстама оброка. Ако Црвени крст може да одговори нашим захтевима и ако буде најповољнији он ће то радити, ако не, неће даље радити. После тендера ћемо видети како ћемо то организовати, сигурно ће бити боље него што је било – изричита је градоначелница.
Тврди да град Црвеном крсту у Смедереву по оброку плаћа 98 динара плус ПДВ, а не 68 динара са ПДВ-ом.
-Они тврде да је цена оброка била 68 динара, ја тврдим, по паприма и ономе што смо плаћали, да је 98 динара плус ПДВ. С обзиром на то да смо им остали дужни за два месеца прошле године, мени ће бити драго да им израчунам сваки оброк уназад за 2016-ту годину по цени од 68 динара и да им толико исплатим – објаснила је Аврамовић.
Она, међутим, није одговорила на питања новинара колико је тачно новца локална самоуправа прошле године определила и колико исплатила за функционисање Народне кухиње у Смедереву, где „одлази“ разлика између поменутих цена оброка, као ни да ли на тај начин постоје извесне сумње да је било неких малверзација, нити да ли је у том смислу покренут било какав поступак.
-Ми нисмо ту да одређујемо да ли је било малверзација. Ко је задужен нека покрене. Ми немамо потребе да иницирамо, ја знам да су се на основу новинских изјава многи поступци иницирали. Ја сам изнела стање са терена јавности. И полиција је јавност. Ја сам сада чула од генералног секретара да је цена оброка била 68 динара, када будем добила званичан извештај и допис од Црвеног крста да је храна коштала 68 динара ја ћу онда упутити ономе коме треба – објаснила је градоначелница Јасна Аврамовић.
Констатује да је већ у понедељак, након што је она обишла кориснике Народне кухиње, у оброцима које је делио Црвени крст било меса и да је храна била квалитетнија.
Градоначелница је рекла и да град неће повећати издвајања за припрему и дистрибуцију бесплатних оброка за најугроженије суграђане, истакавши да је сума од 98 динара плус ПДВ која је до сада плаћана, сасвим довољна да храна буде квалитетнија и укуснија.

Ј.В.