ЖЕЛЕЗАРА СМЕДЕРЕВО: ДОБИТ ПОСЛЕ СЕДАМ ГОДИНА, ДОГОДИНЕ ПРОИЗВОДЊА ВРЕДНА 800 МИЛИОНА ДОЛАРА

Први пут после седам година смедеревска железара, која је однедавно део кинеске „Хестил групе“, оствариће чисту добит, потврдио је председник ове компаније Ју Јонг приликом сусрета са премијером Александром Вучићем током посете српској челичани. До сада је у фабрику уложено 120 милиона долара, исто толико кинески власници најављују и за наредну годину и очекују да ће укупна вредност производње у 2017-ој достићи 800 милиона долара. Просечна плата достигла је 65.000 динара, а запослени се надају и повећању зарада по основу оствареног профита.
vucic-u-zelezari-Десио се историјски преокрет. Први пут после одласка америчког „Ју Ес Стила“, први пут после седам година, смедеревска железара остварила је профит, а у децембру ће остварити чисту добит. То је историсјки тренутак за „Хестил“ и показује да смо вратили виталност фабрици која је била пред затварањем. То је изузетна вест, не само за све запослене, за локалну власт, већ и за наша два руководства – рекао је Ју Јонг, председник кинеске „Хестил групе“, уз захвалност премијеру Вучићу на посвећеној сарадњи и ангажовању, истакавши да је реализацију ове инвестиције пратио и председник НР Кине Си Ђипинг, који је пред руководство групације поставио јасан задатак, а то је да се српска железара врати у живот.
Јонг је навео да иза овог успеха стоји мукотрпан рад, велико жртвовање запослених и њихова професионалност у претходних шест месеци, истакавши да „Хестил“ има преко 70 филијала и фабрика у свету, а да су Смедеревци показали да су најбољи. Очекује да ће „Хестил“ поново постати понос српске нације и најконкуретнија челичана у свету и Европи.
-Компанија је довела најбољи стручни тим у Смедерево, „Хестил“ је интегрисао све постојеће ресурсе широм света и усмерио ка железари. У једанаест наврата слали смо делегације од 200 стручњака да побољшамо технологију производње. Уложили смо у железару 120 милиона долара ове године. Наредне године инвестираћемо исто толико у обнову кључне опреме, побољшање технологије и реконструкцију структуре производње, са надом да ће бити остварен профит од 20 милиона долара, а укупна вредност производње достићи 800 милиона долара. Очекујемо да ће железара постати бренд на тржишту челика – рекао је Јонг.
Захваливши на пријатељству и подршци кинеских пријатеља, премијер Александар Вучић је истакао да је посао „који смо стекли са „Хестилом“ нешто што је направило преокрет у главама Срба и српској економији“.
-Из овога што је говорио Ју Јонг значи да они раде пуним капацитетом и очекују производњу од 2 милиона тона челика наредне године. То ће бити намање 1 посто доприноса БДП-у Србије, а вероватно и значајно више, и то најбоље говори какав је утицај железаре на српску економију. Ова фабрика је слика прелепе и моћне Србије и показује да можемо да радимо другачије и боље – рекао је премијер Александар Вучић.
Пожелео је кинеским инвеститорима и већи профит од очекиваних 20 милиона долара и позвао их да додатно улажу, зарађују и троше новац у Србији, јер је то једна од кључних ствари за напредак наше земље.
-Сарадња са Народном Републиком Кином је једна од ствари која нам је отвроила простор и могућности да будемо једна од пет – шест земаља са најбржим растом у Европи. Следеће године покушаћемо да будемо други или трећи по стопи привредног раста. Ми то не бисмо могли да урадимо ниједног секунда да нема наше сарадње са кинеским пријатељима – истакао је Вучић.
Најавио је још много пројеката на којима се ради са кинеским партнерима, поменувши куповину хотела у Београду, изградњу апартмана у Смедереву и увођење нових авионских линија. Позвао их је да улажу и у Смедерево у све капацитете који су им потребни и пожелео им да се овде осећају као код куће.
Да су се прилагодили новој средини, и од гостију постали домаћини, потврђује чињеница да су за само пола године Кинези у смедеревској железари проговорили српски.
-За врло кратко време, од пет-шест месеци, они су научили српски језик. Изненадим се пријатно сваки пут када почнем да причам са њима на енглеском, а они одговоре да за тим нема потребе и да могу да им се обраћам на српском. Све разумеју, а све чесшће и говоре на нашем језику – каже  преводилац задужена за групу кинеских менаџера.
Разлог за задовољство имају и наши радници. Од доласка „Хестила“ зараде су им увећане за десет одсто, а у синдикату очекју и додатни раст по основу оставреног профита.
-Од доласка кинеског инвеститора зараде су увећане за десет одсто. Има и више посла, тако да је просечна зарада око 65.000 динара. Очекујемо ускоро и повећање од неколико процената, по основу раста трошкова живота. То што ће после дужег периода бити оставрен профит, одлична је вест за све запослене у смедеревској железари, јер можемо да очекујемо да ће уследити одређено повећање и на основу поделе профита – потврдио је Милета Гујаничић, председник Независног синдиката металаца, који је још једном захвалио премијеру Вучићу на ангажовању у очувању српске челичане.
А премијер није пропустио прилику да и овог пута замоли кинеске партнере да се ангажују на решавању проблема РТБ Бор, истакавши да је велики проблем представљала и железара, али да су само Кинези могли да спасу српску челичану.
У Смедереву, Александар Вучић је добио и прве новогодишње честитке, које му је у име председника и премијера Народне републике Кине, Си Ђипинга и Ли Кећијанга, уручио кинески амбасадор Ли Манчанг.

Ј.В.

 

Comments are closed.