ДИРЕКЦИЈА У ЛИКВИДАЦИЈИ: УМЕСТО ОДГОВОРНОСТИ ЗА ПРОПУСТЕ У РАДУ, ЗАПОСЛЕНИМА, СУПРОТНО ЗАКОНУ, СЛЕДИ ДЕЦЕМБАРСКА ПЛАТА

Покренут поступак ликвидације Дирекције за изградњу, за ликвидационог управника одређен Небојша Јовановић из тог предузећа. Градоначелница: радницима ће бити исплаћена плата за децембар, иако то није у складу са законом. Јавности нису предочени дугови и потраживања, које преузима локална самоуправа

Одборници Скупштине града усвојили су нацрт одлуке о покретању ликвидације Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште, чиме је и званично ово јавно предузеће престало да постоји. Послови које је обављало биће прераспоређени осталим јавним комуналним предузећима или Градској управи, а однос дуговања и потраживања требало би да буде познат за месец дана, јер је то рок да ликвидациони управник сачини почетни ликвидациони биланс. Већи број радника, како је раније најављено, преузеће новоосновано предузеће „Урбанизам“, остала јавна предузећа и Градска управа, док ће један део њих остати без посла. Опозиција тврди да је реорганизација могла другачије да се изврши како би била сачувана сва радна места, уз захтев да се одреде прецизни критеријуми и праведно одлучивање о томе ко ће изгубити посао. Истичу да са запосленима нико није разговарао, уз сумњу да ће главни адут за очување радних места бити политичка (не)подобност.
-Па шта би опозиција причала него ово што прича. Ја сам једном говорила да ми не можемо партијски да отпуштамо, јер нисмо партијски ни примали. Никог нисмо ни примили. А свакако, од тих туђих чланова других партија ће неко добити посао, а неко неће добити посао у јавним предузећима и установама. За сваки пријем ће постојати комисија и само њихов рад ће свакоме дати улазницу за посао – рекла је градоначелница Јасна Аврамовић.
Уз то, за овакав исход окривила је “неозбиљно и арогантно руководство Дирекције”, уз тврдњу да су запослени лоше обављали свој посао и „минирали“ завршетак пројеката које је реализовала локална самоуправа.
direkcija-logo-Аархитекта који заборави да кад ради пројктe за Коларе уцрта олуке, архитекта који када ради онај Скадар на Бојани који смо почели 2010-те и не можемо баш због тако лошег надзора да завршимо, јер је бетон на тим стубовима прегорео, није заливан, па сад немамо атест, па имамо проблема да раскинемо уговор са извођачем радова, који је до тада радио, па заборави при томе на том објекту да конструише противпожарне степенице, или још један Скадар на Бојани – Ртањ, који не можемо да завршимо кад неко заборави да конструише кухињу, свакако не може да очекује да ради у новом предузећу – објаснила је градоначелница.
Додала је и да су поједини тротоари у граду рађени без нагиба, да има пројеката који су по неколико пута враћани из министарстава због исправки и навела да има појединаца који су занемаривали свој посао у јавном предузећу, где су редовно примали зараде, али да су зато приватно били ангажовани на истим пословима и на тај начин остваривали додатне приходе. Иако је, у готово исповедном тону, наводила низ пропуста запослених у Дирекцији, због којих неки од започетих пројеката нису ни завршени, а неки су окончани, али са бројним недостацима, градоначелница, међутим, ниједном речју није поменула да ли ће због свега било ко бити позван на одговорност, колика је штета на тај начин нанета буџету града, али ни због чега, уколико је имала та сазнања, локална самоуправа до сада није реаговала и о свему обавестила надлежне органе. Уместо тога, она је одлучила да их награди. Наиме, како је сама изјавила, иако то није у складу са законом, свим запосленима у Дирекцији из градске касе биће исплаћена децембарска плата.
-Новац за плате смо повећали ребалансом буџета зато што смо морали да обезбедимо плате за Дирекцију и за децембар месец, што можда није баш најбоље по закону и то можда није требало да кажем, јер ће то, наравно сада изаћи у јавност и ми ћемо можда бити кажњени због тога. Али, некада ми извучете да нешто кажем што можда и не треба они у министарству да чују. То је била наша одлука, па ћемо свесно и санкције које можемо да добијемо због тога и добити – рекла је, између осталог, градоначелница обраћајући се одборницима и додала:
-Пошто се на време није урадило, и ја то признајем, до расписивања интерних конкурса, до налажења решења за поједине раднике, нећемо оставити Дирекцију у децембру да буде без плате.
На питање опозиције каква је финансијска ситуација у Дирекцији није било одговора. Председник Скупштине града Богољуб Спасојевић, без навођења конкретних чињеница, само је негирао наводе појединих одборника да ће из градске касе за намирење поверилаца Дирекције бити издвијено 57 милиона динара. Додао је да је ликвидациони управник Небојша Јовановић, задужен по закону да предузме активности на решавању ових питања. Одборнике је занимало и колика ће бити његова накнада, коју, према нацрту одлуке, одређује Градско веће, али је и то питање остало без одговора.

Ј.В.

 

Comments are closed.