ГРАДОНАЧЕЛНИЦА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДА: СМЕДЕРЕВО ДОБИЈА ЗАТВОРЕН БАЗЕН

gradonacelnica
градоначелница Јасна Аврамовић

Компаније „Хестил Србија“, „ПКЦ“, „Метех“, „Кајзен“ и музичка школа „Коста Манојловић“ овогодишњи су добитници сребрњака града, а признања су уручена на свечаној академији у Центру за културу, одржаној поводом Дана града, који се обележава у знак сећања на 21. новембар 1805. године, када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша предао кључеве смедеревске тврђаве вођи српских устаника вожду Карађорђу.
Присутнима је приказан и промо-филм у трајању од 40 минута, који представља својеврсну ретроспективу онога што је градска власт урадила у претходних годину дана. Истакнута су, пре свега, достигнућа у области отварања нових радних места, уз напомену да је Смедерево апсолутни лидер у запошљавању у Србији.
-Верујем да су се многи од вас уморили гледајући филм који је сублимирао само 60 одсто онога што је урађено у граду, а замислите како је било нама који смо све то радили – обраћајући се присутнима истакла је градоначелница Јасна Аврамовић и додала:
-Међутим, то није крај ономе што ми планирамо. Смедерево је добило замајац, покренуло се, почели смо да мрдамо и да дишемо. Много тога нас лепо очекује, много капиталних пројеката још планирамо.

ПОМЕРАЊЕ ДАТУМА БЕЗ ОДГОВОРА

 

Градоначелница се на почетку обраћања осврнула и на полемике у јавности око датума обележавања Дана града, кратко, без објашњења зашто је дошло до његовог померања:
-Желим да честитам Смедеревцима Дан града, који обележавамо, ево, 23-ећег, не 21-ог, али свакако нисмо заборавили Светог Аранђела, догађај који се догодио 21-ог и предају кључева – рекла је кратко на почетку свог излагања.

Најавила је да ће Смедерево добити затворени базен, захваљујући средствима из ИПА фондова, која су граду одобрена за овај пројекат.
-Добили смо 800.000 евра, конкурисали смо са Регионалном развојном агенцијом, и то 425.000 за цистерне, одбрамбене зидове, постројења за прераду отпадних вода у случају поплава, а оно што ми је посебно драго, добили смо 428.000 евра за пројекат и техничку документацију за отворени и затворени базен, тако да ће на потезу марине, од моста према Шалиначкој, нићи један леп затворени базен – рекла је градоначелница.
Град је, додала је, добио још 1,5 милиона евра за заштиту животне средине који су намењени изградњи капацитета за прераду отпадних вода у сеоским месним заједницама. Обећала је да ће убудуће, годишње из градског буџета бити издвајано по 100 милиона динара за развој пољопривреде.
Истовремено, најављено је повећање броја радних места у „ПКЦ“-у и „Кајзену“, наставак развоја Слободне зоне и добре сарадње са присутним, али и будућим инвеститорима. Да су инвеститори задовољни и да радо бирају Смедерево за улагање потврдили су и челници компанија, добитника сребрњака града, а томе у прилог говори и податак да је наша Слободна зона најуспешнија у Србији, јер је у њој прошле године запослено 2.000, од укупно 3.000 радника у слободним зонама у земљи.

Ј.В.

 

Comments are closed.