СКУПШТИНА ГРАДА: СПС ПОНОВО У ВЛАСТИ, ГАШЕЊЕ ДИРЕКЦИЈЕ И ТУРИСТИЧКЕ

Уместо Дирекције и Туристичке, основана два нова јавна предузећа. Милош Гардашевић из Пожаревца именован за вршиоца дужности директора „Урбанизма“, а „Смедеревску тврђаву“ водиће Горан Јовшић. Избором Бранчета Стојановића за заменика председника Скупштине града социјалисти поново део владајуће коалиције.

 

Бранчету „неуништивом“ заменичко место, Ивковићу не трба функција без плате

brance
Бранче Стојановић

Да досадашња подршка социјалиста Српској напредној странци није била без основа, показало се на последњој седници Скупштине града, на којој је за заменика председника локалног парламента изабран Бранче Стојановић, гласовима 47 од 69 присутних одборника. Тиме је практично Социјалистичка партија Србије поново постала део владајуће већине, иако формално о томе није постигнут никакав коалициони споразум. Стојановић је на место заменика дошао уместо Мише Ивковића, само пола године након што је овај изабран на ту позицију. Председник Скупштине града Богољуб Спасојевић навео је да је Ивковић поднео оставку због обављања нове функције, неспојиве са функцијом одборника. Званично није саопштено које место је „резервисано“ за једног од најближих сарадника градоначелнице Јасне Аврамовић. Незванично, из фотеље заменика председника парламента, Ивковић прелази у фотељу помоћника градоначелника. Осим „ослобађања простора“ за социјалисте, чуло се и то да је један од мотива за повлачење Ивковића, био и тај што је, по важећем закону, функција заменика председника Скупштине града – неплаћена.
-Место заменика председника Скупштине није место које подразумева радни однос, да је то лице на сталном раду. Тако да онај ко дође на то место не може да има зараду, не може да има плату, не може да му иде радни стаж, већ може да има накнаду као и сваки одборник. И ја на овој дужности нисам на сталном раду и управо то је један од разлога што је господин Ивковић поднео оставку на ову функцију – рекао је Богољуб Спасојевић, председник Скупштине града.

misaivkovic
Миша Ивковић

Да је кадровима Српске напредне странке „очигледно битна плата, битан новац, а не да раде због неких већих побуда, већ само финансијских“ сматрају и поједини представници опозиције.
-Знали смо да заменик председника Скупштине града не може да прима плату и ова замена је показатељ како ви функције делите. Значи може ако има плата, не може ако нема плата. Значи не интересује ме да радим за овај град ако немам адекватно плаћену позицију. И мој колега Миша Ивковић, кога овде сада нема, се врло брзо повукао, када је и доказано да он не може да седи у тој фотељи и да има плату од осамдесетак хиљада динара колико је требало да има, већ може да има само накнаду за одборничко место – рекао је Андреја Павловић из Демократске странке.
Иако сигурни да је избор Бранчета Стојановића, само одраз „дељења колача на уштрб новца који иде из буџета града Смедерева“ које је било очекивано, опозициони одборници углавном су му честитали као „вечитом и неуништивом у власти“ и изразили наду да ће својим искуством допринети бољем функционисању прламентарног живота Смедерева. Перица Ђорђевић из Демократске странке истакао је да рад парламента искључиво зависи од председника и његовог заменика, указавши још једном на важност подједнаког третмана представника власти и опозиције. Захваливши се свим одборницима који су га подржали, али и онима који то нису, новоизабрани заменик председника Скупштине града позвао је на толеранцију и уважавање.
-Сада сам други међу једнакима, и сви заједно треба да радимо у једној конструктивној атмосфери и једном дијалогу, на чему сам инсистирао све ове године, јер само дијалогом, а не свађом можемо да дођемо до квалитетних решења и квалитетних одлука – рекао је Стојановић.
Увођење социјалиста у власт, у опозицији буди сумњу у стварне потребе за повећањем броја чланова Градског већа са 9 на 11, како је то предвиђено изменом Статута града који је усвојен. Представници „Доста је било“ захтевали су да се јавности предочи ко је од чланова Градског већа за који ресор задужен, које су то две нове области које ће бити у надлежности нових већника, као и шта појединце квалификује за та места, истакавши да нису задовољни предоченом аргументацијом. Из „Двери“ предлажу да се рад Градског већа „мери објективизираним критеријумима“, а демократе су за контролу увођењем тромесечних или шестомесечних извештаја које би разматрала Скупштина града.
Градоначелница Јасна Аврамовић одлучно је одбацила наводе да се Градско веће проширује новим члановима због „намиривања“ СПС-а. Похвалила је рад до сада изабраних већника и још једном поновила да ће сарађивати са свима који могу да допринесу развоју града.
-Право је градоначелника да одреди тим који ће са њим радити и одреди ресоре који ће они покривати. С обзиром да има пројеката у сваком сегменту развоја заједнице, сви су једнако задужени да раде на пројектима, како из области туризма, пољопривреде, културе, руралног развоја, јавних предузећа, тако да када гледамо шта ће ко радити, поред онога што му припада по самој додели ресора, има обавезу да ради све што зна и уме, а да је у интересу града. Тако да, што се тиче повећња броја – није политички, као што Бранче Стојановић није политички дошао, него је дошао као човек који има искуства у вођењу скупштине и свако ко зна да ради свој посао, а то сам доказала кроз многе друге функције у граду, неће бити промењен, што не значи да од тих нових чланова Градског Већа не може неко да буде припадник и друге политичке опције и групе грађана или самосталан ако зна свој посао – истакла је још једном градоначелница Аврамовић, додавши да су места упражњена у ресорима финансија и здравства и социјалне заштите.

Основани „Урбанизам“ и „Смедеревска тврђава“, град остаје без Дирекције и Туристичке

 

 

Скупштина града усвојила је и предлоге одлука о оснивању јавних предузећа „Урбанизам“ и „Смедеревска тврђава“, чиме је практично утврђен темељ да се до почетка децембра угасе Дирекција за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште и Туристичка организација Смедерева.
-Када је у питању Туристичка организација Смедерева морам да подвучем да сте ви већином на претходној седници усвојили стратегију развоја туризма, у којој се ниједном једином речју не помиње јавно предузеће „Смедеревска тврђава“, а у одлуци о оснивању овог предузећа стоји да се оно оснива са циљем да се унапреди туризам у граду Смедереву. Негде се појавила грешка. Или сте погрешили кад сте усвајали ову стратегију, или грешите данас када хоћете да оснујете ново јавно предузеће. О чему се ту ради? Очигледно да ту нешто не штима – рекао је Перица Ђорђевић из Демократске странке, нагласивши да је из овога потпуно јасно да владајућа већина нема никакву стратегију развоја туризма у граду.
Замерке опозиције стижу и на рачун рокова, који се односе пре свега на Дирекцију, с обзиром на то да је ово предузеће обављало широк дијапазон послова везаних за функционисање града, те је неопходно да се, након његовог гашења, донесе низ одлука који ће регулисати комунално уређење града. Са делом расправе опозиционих одборника сложила се и градоначелница, наводећи да је проблеме имала и радна група задужена за решавање овог проблема.

-У праву сте да смо закаснили много, а касније ће бити санкционисани они који су нас догурали до овог термина и до ситуације да морамо 30. новембра да имамо скупштину да бисмо ликвидарли. А о томе како је радила радна група и шта је се све дешавало и какве су све сугестије биле о томе ће да вам прича онај ко је то радио. Наша жеља је буквално била да што мање последица буде. Нису хтели ниједан модел, нису хтели рационализацију, него статусну промену да сви пређу у једно јавно предузеће. Па које јавно предузеће и локална саноуправа може да издржи 60 факултетски образованих кадрова – објаснила је градоначелница.
Према најавама, око 40-ак од 60-ак запослених из Дирекције задржаће радна места преласком у новосновано предузеће „Урбанизам“ или у друге делове јавне админитсрације, док ће у „Смедеревску тврђаву“ прећи 17-оро радника Туристичке организације, а њих 6-оро остати без посла. Пошто ће се над Дирекцијом и Туристичком спровести ликвидација, они који остану без посла неће имати право на отпремнину. Владајућа већина ове потезе правда законским решењима које је наметнула република, из опозиције стижу тврдње да су постојали модели којима би била сачувана сва радна места. Такође, указују на нејасне критеријуме по којима се одлучује ко ће од запослених у поменутим предузећима остати без посла.
– На основу којих објективних критеријума ће неко да буде премештен, неко да евентуално добије отказ. Ми сви добро знамо ко одлучује о сваком радном месту у Смедереву. Не морамо да све то подводимо под злу намеру. Ја само питам да ли је то неопходно и да ли то мора тако. Ми тражимо транспарентност и то да се зна по дефинисаним критеријумима ко испуњава и ко не испуњава обавезе. Како су ти људи примљени тамо? Сад су одједном вишак, јер не испуњавају обавезе. Чије обавезе? Да ли је то дефинисано, да ли је прописано, да ли ће институције да с баве тиме или појединци – питао је Драган Рудинац, прдставник „Доста је било“.
Опозиција је посебно подвукла чињеницу да од отказа запослене у предузећима чија је ликвидација најављена чува само чланска карта Српске напредне странке.
-Нигде ниједан писани траг о списковима ко је за отпуштање, ко није, али се стално тим људима сервирају информације о томе да ће бити отпуштени. Праве се некави спискови, људи су ван себе и не знају шта ће са собом. Који су критеријуми на основу којих ћете прогласити вишак? Првобитно је планирано да вишак буде 11-оро запослених у Туристичкој организацији, сада се дошло до њих 6-оро. У међувремену се догодило да је неко имао неку везу, ишли су код градоначелнице на поклоњење, неки су се учланили у Српску напредну странку, учланили целу своју породицу, да би остали на том месту. И шта се десило са људима који треба да добију отказ? Гле чуда – па то нису чланови СНС-а, то су припадници неких других политичких организација – рекао је Перица Ђорђевић из Демократске странке.
-Што се тиче политичког запошљавања, видите да су у току интерни конкурси, да нема запошљавања са стране, можете да будете безбрижни, јер у Дирекцији су скоро сви чланови Демократске странке и Демократске странке Србије, ту врло мало има Српске напредне странке, скоро нико није члан. Постојаће комисија која ће на основу њиховог досадашњег рада, ефикасности, економичности, ефективности, одабрати оно што треба да одабере – навела је градоначелница.
Аврамовићева истиче да су директори Дирекције и Туристичке одговорни што су предузећа дошла у ову ситуацију, јер ниједан од њих није спровео промене које су изискивали важећи закони. Наводи да је Дирекција била у прилици да спроведе рационализацију, те да би они који су били технолошки вишак, добили отпремнине.

ПРЕПОРУЧИЛА СЕ: ЧЛАНИЦА ВЕЋА ОБЕЗБЕЂУЈЕ ДОБРО ПЛАЋЕНА РАДНА МЕСТА У ПРИВАТНИМ КОМПАНИЈАМА

 

 

 

 

 

 

Током расправе о оснивању предузећа „Смедеревска тврђава“, што ће за последицу имати гашење Туристичке организације Смедерево и гашење одређеног броја радних места, ставове владајуће већине бранила је Јелена Лалић из Социјалдемократске партије Расима Љајића, иначе чланица Градског већа задужена за ресор туризма. С обзиорм на то да ће један број запослених остати без посла, понудила је решење проблема тиме што ће их она лично позапошљавати по приватним компанијама.
-Ови људи који ће остати без посла, на велику жалост, неће бити бачени низ воду. Наћи ће се и њима негде место, а сви ћемо ми да им помогнемо. Како? Преко својих коњекција, преко својих веза, преко својих пријатеља. Има доста приватних фирми, што је госпођа градоначелница рекла. Ја радим у великој приватној компанији, хоћете неког ту запослим ако је способан? Ево, сутра нека дође, водим га на разговор. Имаће плату минимум 50.000. Је л` проблем? Могу да ти набројим у Смедереву компаније код којих могу да их запослим. Ја лично. Нека се обрате, запослићу их. Уопште није проблем – била је изричита чланица Градског већа Јелена Лалић, полемишући са одборницима опозиције.

jelena-lalic1

Јелена Лалић

-Значи, да су хтели рационализацију пре годину и по дана могли су је, да су хтели социјални програм и отпремнине, могли су. Они су мислили на неки начин да могу да изиграју закон и да се ово неће десити. Е сад су нас довели у ту ситуацију да може само овако. Директор је рекао да је свестан да има људи који треба да добију отказ, он их и предлаже који су, али је рекао да он не може то да уради. Неко може да буде добар стручњак, али директор мора да води рачуна и о функционисању предузећа и на послу не могу да превладају емоције. Морамо да урадимо нешто што је у интересу града. Могли смо да спроведемо исти овај модел, само што би они кроз социјални програм добили отпремнине, они то нису желели. Догурали смо цара до дувара – навела је градоначелница Јасна Аврамовић.
Ништа мање критика није изнела ни на рачун рада Туристичке организације, оспоривши стручност већег броја запослених, тврдећи да неки од њих не знају чак ни који све културно-историјски споменици постоје у Смедереву.
Било је и опозиционих одборника који су подржали одлуку о рационализацији броја запослених, истичући да су по јавним предузећима и установама људи запошљавани по политичкој линији.
-Био сам присутан 2000-те кад је моја странка ушла у власт, са каквом су страшћу људи улазили у власт жељни тих места која остају слободна. Исто као и код вас. Они су променили партију, они ће увек да мењају партије. И ваши који су код вас, и они ће, не знам за колико година, али ће и они да промене партију. Зато ћу наступити као неполитичар. Ви сте победили, слободно одређујте. И увек ћу да гласам ако смањујете број запослених, а никад нећу гласати за повећање, зато што знам да нема никакве релане основе за повећање. Поготово у Туристичкој организацији. Поштујем ја све то – и памет, и школу и струку, али сви ми знамо како су ти људи дошли. Дошли су тако што су преко партије условили некога, е сад кад треба да оде, сад му је врло тешко. Познајем многе људе који су оставили уносне послове, нема дебље ладовине него кад се храниш из буџета – рекао је Предраг Димитријевић из Демократске странке Србије.
За вршиоца дужности директора новооснованог јавног предузећа „Урбанизам“ именован је Милош Гардашевић из Пожаревца. Иако је председник Скупштине града одборницима предочио његову биографију са солидним квалификацијама из ове области, нико није знао да образложи откуд Пожаревљанин на челу смедеревског предузећа и због чега за то место није изабран неко из нашег града. Мишљења су да је реч о привременом решењу које ће бити „бајпас“ да се премости тренутна ситауција. Остаје спорна чињеница да је последњих неколико година Гардашевић запослен у приватном предузећу, чији је и власник, што га, именовањем за директора јавног предузећа, доводи у сукоб интереса. За вршиоца дужности директора јавног предузећа „Смедеревска тврђава“ именован је Горан Јовшић из смедеревске Туристичке организације.
Одборници су, због оснивања нових и гашења старих предузећа које ће уследити, изгласали и нову одлуку о максималном броју запослених у локалном јавном сектору. Осим тога, усвојени су извештаји о безбедности у саобраћају, као и о одржаним референдумима о увођењу самодоприноса у селима, а изгласане су измене статута, програма и планова јавних предузећа и установа. На наредној седници која би требало да буде одржана до краја месеца одборници ће одлучивати о ликвидацији Дирекције и Туристичке, а пред њима ће се наћи и нови ребаланс буџета.

 

Ј.В.

 

Comments are closed.