ФАБРИКА РИБЕ ЈОШ НЕ РАДИ, ПРОИЗВОДЊА ПОЧИЊЕ ДО КРАЈА МЕСЕЦА

Ни пола године након свечане примопредаје кључева производне хале, коју је из кредита изградио град, у Смедереву није почела са радом фабрика за прераду и конзервирање рибе, љускара и мекушаца, немачког инвеститора “ПТЦ Џермани”. У Министарству привреде наводе да су у току последње исправке према препорукама Ветеринарске инспекције, у инспекцији, пак, одговарају, да они нису ни излазили на терен, јер још није поднет валидан захтев за то. Застој је, како сазнајемо од инвеститора, делимично настао због покушаја државног удара у Турској, где је требало да буде одрађен део обуке за раднике смедеревског погона. Из локалне самоуправе не одговарају да ли се овакав развој ситуације одражава на градску касу, пошто је првобитно предвиђено да наменски изграђена хала буде издата у закуп, према процени, за око 13 хиљада евра на месечном нивоу.
Меморандум о разумевању у вези са реализацијом ове инвестиције потписали су у новембру прошле године Министарство привреде, град Смедерево и компанија “ПТЦ Џермани”, а почетак рада фабрике планиран је за крај јануара ове године. Због доградње хладњаче, са примопредајом објекта се мало каснило, али су на свечаности у фебруару, у присуству премијера Александра Вучића, инвеститору уручени кључеви објекта. Тада је најављено брзо покретање производње и упошљавање првих сто радника у погонима за прераду рибе. Од тада је прошло више од пола године, а плодови мора још нису стигли до рафова трговина у земљи и иностранству.
-Према информацијама којима ми располажемо у току су последње исправке према препорукама Ветеринарске инспекције неопходне да би 11. октобра Комисија за давање употребне дозволе за производњу и извоз, донела одлуку. Тридесет радница је прошло обуку како би се будућа производња обављала по највишим европским стандардима – стоји у званичном одговору Министарства привреде.
У Ветеринарској инспекцији објашњавају да никакве препоруке нису давали, јер нису ни излазили на терен.
ptc_germany_250216– Министарство пољопривреде по истом принципу одобрава рад за све објекте за производњу хране животињског порекла, тек када по завршетку изградње и припреме хасапа инвеститор поднесе захтев Управи за ветерину, која потом формира комисију за утврђивање испуњења потребних услова. За тај објекат за рибу поднет је захтев пре једно два месеца, али с обзиром на то да нису завршили све радове одустали су, а комисија није ни изашла да прегледа обејкат. Ми нисмо ту ништа урадили ни позитивно ни негативно, јер је остало да они заврше то што треба и објекат приведу намени у складу са прописима који регулишу ту материју. Ми смо спремни за рад, а они ће вероватно поднети захтев када буду спремни за преглед – каже за Смедеревске Весна Гонсиороски, републички ветеринарски инспектор.
Испоставило се да то није главни камен спотицања за отпочињање рада фабрике у Смедереву. Инвеститор наводи да је један од проблема био покушај државног удара у Турској, због чега је било немогуће завршити планирану обуку за запослене. Најављује да ће погон бити покренут до краја овог, а најкасније почетком следећег месеца и да ће до краја године бити запослено до 120 радника.
-Када је фабрика пребачена у Смедерево требало је испоштовати све стандарде. Почели смо обуку особља, део обуке везан за софтвер обављен је у Србији, а за производњу је требало да прођу обуку у Немачкој или Турској. Обука у Турској не може да се заврши као што је планирано, јер је тамо био покушај државног удара. У међувремену смо завршили потребне адаптације и завршили основну обуку за особље. Све машине за производњу, вредности око 3 милиона евра, су стигле, и биће инсталиране у наредне две недеље. Очекујемо да почнемо пробну производњу до краја овог или најкасније почетком следећег месеца. Тренутно упошљавамо 24 лица. Када производња почне, запослени ће, уз асистенцију особља из Немачке и Турске, обучавати нове раднике. Очекујемо да до краја године упослимо до 120, а тај број ће сеповећати на 300 људи до краја 2017-те године – објашњава Пјер Верстраелен представник фирме у Смедереву.
Преостаје им, каже, да поднесу захтев за дозволу за извоз, јер је планирано да главно тржиште буде Европска унија.
-За ово може бити потребно минимум три месеца. У овом периоду наша производња ће бити скромна, али чим будемо добили одобрење за извоз на тржиште Европске уније, повећаваћемо производњу, корак по корак. Добијамо велику подршку локалне самоуправе и државних органа, за коју смо веома захвални – додаје он.
Након што је финансирао изградњу хале, град је крајем прошле године расписао јавни позив за издавање објекта. Једина понуда стигла је од предузећа “СервФуд”, ћерке фирме немачке компаније “ПТЦ”, регистроване у Смедереву, а тада је назначено да су спремни да за закуп на месечном нивоу издвоје 3 евра по квадрату. На дан отварања понуда површина хале била је 4.172 метра квадратна, али је касније дограђена хладњача површине од око 500 квадрата. Уговор о закупу хале, како су раније пренели медији, закључен је на период од пет година, почев од 15. јануара ове године. Да ли је, упркос застоју у реализацији инвестиције он почео да се примењује и како су регулисане међусобне обавезе локалне самоуправе и инвеститора, јавности није предочено. Из кабинета градоначелнице није стигао одговор на мејл са питањима, који смо проследили пре неколико дана.
Приликом свечане примопредаје објекта, у фебруару, назначено је да је “ПТЦ” један од водећих произвођача прерађевина од рибе у Немачкој, а планирано је да капацитет прераде у Србији достигне 30.000 тона на годишњем нивоу.

Ј.В.

 

Comments are closed.