СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ ПОВОЉНО, ПОРАСТ ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Општа стопа криминалитета у Подунавском округу опада, а број кривичних дела је у паду, рекао је на конференцији за новинаре Дејан Поповић, начелник Полицијске управе Смедерево, која осим нашег града покрива територије општина Смедеревска Паланка и Велика Плана. Томе у прилог, како је навео, говоре подаци према којима је укупан број кривичних дела за првих осам месеци ове године за готово хиљаду нижи него у 2015-ој години. Укупно стање безбедности на подручју смедересвке Полицијске управе може се оценити као повољно, а посебно треба истаћи чињеницу да није било догађаја који би изазвали веће узнемирење грађана и јавности, истакао је први човек полиције. Оваква оцена безбедности, додаје он, заснива се на статистичким подацима и тенденцијама кретања криминалитета, али и објективном осећају грађана.
img_20160930_095748Укупан број кривичних дела извршених у 2015-ој години био је 2.879, а за период од јануара до августа ове године 1.921. Од тога, број дела у области општег криминалитета у прошлој години био је 2.374, а у првих осам месеци ове 1.644. Када је реч о привредном криминалу, у овој области прошле године забележено је 466, а у првих осам месеци ове године 271 кривично дело.
-У овој години тај број нешто је мањи, јер смо наше активности када је реч о привредном криминалу у већој мери усмерили на откривање оних кривичних дела где је начињена директна штета буџету Републике Србије, односно на акцизне производе, који имају релевантан значај за буџет Републике Србије. Када је реч о заплени акцизних производа, прошле године било их је 11 укупне вредности 1,24 милиона динара, док је у првих осам месеци ове године већ било 20 заплена чија вредност достиже скоро 8 милиона динара, значи седам пута је већа – објаснио је Поповић.
Као значајан, истакао је и пораст процента расветљених кривичних дела са непознатим починиоцима, који је већ за првих осам месеци ове године већи него што је то био случај за целу прошлу годину.
У протеклом периоду забележен је једино пораст броја евидентираних кривичних дела из области насиља у породици.
-Пораст овог броја може се објаснити интензивнијим радом полицијских службеника, у складу са налозима Дирекције полиције, као и већим степеном одлучности жртава насиља да поднесу пријаву, што је резултат шире друштвене и медијске кампање о овој појави и интензивнијег ангажовања надлежних органа. Допринела је и чињеница да се овом проблематиком више не бави служба опште надлежности, већ су случајеви насиља у породици пребачени на криминалистичку полицију – навео је начелник Поповић.
Повољније је, додао је он, и стање на Дунаву, о чему говоре подаци да је у 2015-ој години извршено 6 кривичних дела на штету фирми које се баве речним транспортом, а у овој само једно такво кривично дело. То је, објаснио је, остварено појачаним присуством полиције на реци, нарочито од увођења патролирања службеним чамцем од августа прошле године.
Када је реч о безбедности саобраћаја, забележен је пад укупног броја саобраћајних незгода. У прошлој години на територији коју покрива смедеревска полицијска управа погинула су 23 лица, а у првих осам месеци ове године 17, док је број тешко повређених прошле године био 106, а до августа ове 65. Тешких прекршаја из области безбедности саобраћаја у прошлој години било је 5749, а до августа ове 4047.
Уз све редовне активности које су извршавали, припадници полиције су били ангажовани на обезбеђењу великог броја спортских,културних и привредних манифестација, које су, навео је начелник Поповић, протекле без икаквих инцидената.
-Посебно бих истакао наше ангажовање на обезбеђењу посете Си Ђи Пинга, председника Нродне Републике Кине Смедереву, конкретно, Железари Смедерево и државног врха Републике Србије. Наша полицијска управа до сада није имала активности на таквом нивоу, а све наше активности и предузете мере су од стране министра полиције и вршиоца дужности директора полиције оцењене као добре и похваљени смо за то – навео је Дејан Поповић.
На крају, истакао је, подаци о раду показују да је смедеревска полиција и поред мера штедње, које су обухватиле и овај сектор, успешно одговорила изазовима, уз правилно и адекватно планирање и максимално ангажовање и залагање свих запослених.

Ј.В.

 

Comments are closed.