ОТВОРЕНО ПИСМО СМЕДЕРЕВСКИХ ДОПИСНИКА БЕОГРАДСКИХ МЕДИЈА

У прилогу је Отворено писмо новинара шест београдских редакција из Смедерева упућено јавности, домаћим и страним институцијама и медијима, поводом бруталног вербалног напада на новинаре градоначелнице Смедерева, Јасне Аврамовић на седници Скупштине града.
Овим писмом новинари-дописници указују на вишегодишњу тортуру, притиске, увреде и претње, због чега им је онемогућен рад и угрожена сигурност.
Новинари у Смедереву такође подсећају да је било какав физички или други притисак на новинаре повреда слободе јавног информисања.

Поштовани,
Ово писмо је једини начин да укажемо на најбруталније вербалне нападе и омаловажавања градоначелнице Смедерева, Јасне Аврамовић, посебно на последњој седници Скупштине града, 22. септембра, упућене смедеревским новинарима републичких редакција и новинских агенција.
Аврамовић је и раније злоупотребљавала скупштинску говорницу, а ван скупштине локалну телевизију (која висе не постоји, захваљујући њеним покушајима да избегне приватизацију), како би нападала новинаре, који, настоје да истинито и благовремено, сходно позиву, а не по диктату градоначелнице извештавају своје редакције и јавност.
На последњој седници смедеревског парламента, мимо дневног реда, дописници (присутни или не) били су главна мета током дванаесточасовног заседања, што је школски пример самовоље, бахатости, кршења кодекса, закона, па и Устава Србије, говор мржње, подстицање на линч, позивања одборника СНС да се ругају дописницима, да их фотографишу и исмевају што је, најблаже речено, грубо ометање људи из медија, и непосредно угрожавање безбедности свакога ко мисли другачије од градоначелнице.
Градоначелница Јасна Аврамовић није пропустила ни један излазак за говорницу (а било их је више од десет, у просечном трајању од по пола сата) да ниподаштава рад дописника, износећи притом низ грубих неистина, неприличних квалификација и увреда. Кроз опсежне, пародичне интерпретације текстова, усудила се да пређе и на терен личног, па је дописнице називала “ несрећним новинаркама које сањају грозоморне снове”, помињући чак и њихову психу у погрдном смислу, што по њеном тумачењу доводи до тема о којима пишу.
Дописнике је назвала “људомрсцима који пишу искључиво ружно о свом граду”, из чега је закључивала да новинари угрожавају долазак инвеститора, те зато од њих мора да крије значајне информације.
Уз све то, Аврамовић је у висе наврата, политички бојила рад дописника, називајући нас “њиховим новинарима”, уз оптужбе како радимо за опозицију.
Све то речником који није примерен функцији градоначелника коју представља Јасна Аврамовић а још мање институцији Скупштине града у којој говори, кршећи и најниже стандарде јавне комуникације и ликујући што може са говорнице неометано и неодмерено да клевета и понижава новинаре.
Целодневним атаком довела је до усијања атмосферу у скупштинској сали и на ивицу физичког обрачуна СНС са новинарма који су дошли да прате рад Скупштине. Сваку њену реч владајућа већине (СНС) дочекала је одобравањем, смехом и подсмехом, добацивањем и увредама новинара.
Одборници Српске напредне странке су аплаудирали, смејали се, да би у једном тренутку почели да нас фотографишу мобилним телефонима! Један од одборника је у пролазу, колегиници, која по годинама може да му буде унука, уз циничан смех добацио „Де си, ћеро“.
Илустрацију дешавања можете делимично да дочарате из краћег тонског записа који Вам прослеђујемо у прилогу. Уколико имате било каквих сумњи у веродостојност, молимо Вас да од скупштинске службе града Смедерева затражите интегрални снимак или записник са седнице.
За нас је то врхунац вишегодишње тортуре коју трпимо од представника власти у Смедереву Упозоравамо надлежне институције и јавност да говор мржње градоначелнице Смедерева према новинарима директно угрожава нашу безбедност, као и сигурност наших породица.
Осим угрожавања сигурности, новинарима београдских редакција дужи период ускраћено је и право на већину информација из градске управе, а тиме и наше Уставом загарантовано право на рад, као и обавеза да правовремено обавештавамо јавност о ономе што има интерес да зна.
Градоначелница смедеревске новинаре београдских медја не позива на догађаје, о раду локалне самоуправе и одлукама које доносе њени органи чува за своје медије, а на десетине захтева за достављање информација, остаје без одговора. Упркос нашим апелима и јавним упозорењима новинарских удружења да су носиоци јавних функција, у интересу јавности, у обавези да новинарима достављају информације без дискриминације, у Смедереву је стање из дана у дан горе. Градоначелница демонстрира силу сваким потезом.
Очекујемо Вашу помоћ у складу са могућностима и овлашћењима, како бисмо заједно створили услове за нормалан рад новинара у Смедереву, и избегли да такав однос и говор мржње, резултира физичким насиљем над новинарима.
Са жаљењем констатујемо да нас од таквог сценарија дели само корак.

У Смедереву, 27.09.2016.

Дописници

Милосав Славко Пешић (Бета)
Дејан Ђорић (Фонет)
Јелена Илић (Вечерње новости)
Оливера Милошевић (Политика)
Мирослав Ђорђевић (Блиц)
Јелена Васиљевић (Информер)

jasna
Јасна Аврамовић

    ТОНСКИ ЗАПИС

 

Comments are closed.