СКУПШТИНА ГРАДА: РАСПРАВА У СЕНЦИ ГРАДОНАЧЕЛНИЦИНОГ БРУТАЛНОГ НАПАДА НА НОВИНАРЕ

Седница локалног парламента обележена обимним дневним редом, радом без телевизијског и радио преноса и до сада најбруталнијим нападима градоначелнице Јасне Аврамовић на новинаре

Иако је дневни ред треће седнице Скупштине града у новом сазиву обиловао многобројним темама важним за функционисање локалне самоуправе и јавних предузећа, целодневни рад одборника остао је у сенци до сада незабележених напада градоначелнице Јасне Аврамовић на новинаре појединих локалних и дописнике републичких редакција. Тако је обрачун са медијима био важнији од ребаланса буџета, спорта, туризма и пољопривреде, именовања главног градског урбанисте, измена статута и програма пословања јавних предузећа, одлука о остваривању права на социјалну заштиту, права трудница на финансијску помоћ…Вређања на личној основи нису били поштеђени ни одборници опозиционих групација који су покушали да аргументованом расправом, захтевајући одређена појашњења, дискутују о тачкама дневног реда.
odborniciТек у паузама између ниподаштавања одборника који нису чланови владајуће већине и напада на новинаре, било је прилике да градоначелница мало прозбори и о темама које су биле на дневном реду. Али и о некима које нису. Тако смо сазнали да се Статут града мења како би Градско веће добило два нова члана, да ће Туристичка организација Смедерева остати без деветоро запослених, да ће добром делу радника Градске управе на основу новоусвојеног правилника бити умањена зарада, да ће након измена одлука о оснивању јавних предузећа свако од њих моћи да има до седам извршних директора, да ће пруга из центра града бити измештена у наредних годину и по дана, да ће новопостављени пристан ускоро почети да функционише. И да је грађанима Смедерева ускраћено право да сазнају било шта о раду локалне администрације, комуналних предузећа, установа и институција, јер пара има, али је градоначелница одлучила да неће да их “баца на информисање”.

“Сви смо за све” илити ресори у Градском већу се одређују “методом случајног узорка”?!

На последњој седници локалног парламента одборници су донели одлуку о формирању комисије која ће израдити одлуку о измени Статута града, са циљем да се досадашњи број чланова Градског већа са девет повећа на једанаест.
-Имајући у виду чињеницу да је у претходном мандату започет велики број инвестиција и да се очекују нове, хетерогеност питања која треба решавати, а која су у надлежности Градског већа, обим посла и чињеницу да ниједан члан Градског већа није на сталном раду, у циљу успешне реализације и даљег развоја града у свим сферама живота и рада, како у граду тако и у сесоким насељима, потребно је повећати број чланова Градског већа са 9 на 11 – наведено је у образложењу ове одлуке.
Јавности, међутим, није предочено која нова два ресора су неопходна локалној самоуправи, као ни ко је од актуелних чланова Градског већа за који ресор задужен. Када су одборници опозиције то питање поставили председнику Скупштине Богољубу Спасојевићу, из редова већника чуо се одговор: “Сви смо за све!”. Образложење Спасојевића било је исто:
– Скупштина приликом избора чланова Градског већа не одређује ресоре за које ће бити задужен поједини члан Градског већа. Градоначелница као председник Градског већа може да одреди “ад хоц” ко ће бити за одређена питања задужен и не мора да саопштава да је овај задужен само за тај ресор, већ може да каже биће задужен и за друга питања. Овде је неки принцип да свако у оквиру својих знања и способности може да обрађује одређене теме. Ово је случајно што је Радиша Јовановић сада за ову седницу за ову тему, он је добио задатак да испред Градског већа говори о стратегији развоја пољопривреде. Не мора да се да образложење и да се саопшти ко је за шта задужен, може свако да буде задужен за сваку тему, за свако питање – рекао је председник Скупштине града.
Опозициони одборници посумњали су да проширење Градског већа има везе са чињеницом да су социјалисти још “на чекању” за улазак у власт, те да се тиме оставља простор да поједини њихови чланови буду “намирени” одређеним функцијама.
Изричито негирајући те наводе, градоначелница је навела да је за сарадњу са сваким, којој год политичкој опцији да припада, ко је спреман да својим ангажовањем ради за интерес града. Измену Статута правдала је повећаним обимом посла, чињеницом да не може сама да се бави питањима кључним за град који је у врху листе најразвијенијих у Србији, што је поткрепила наводима да Смедерево за своје резултате добија потврде и похвале из Европе које су импозантне.

“Имам скоро натпловичну већину” илити “како сам препустила шефу да има више гласова у Смедереву”

Одборници опозиционих групација од почетка седнице изражавали су протест због изузетно обимног дневног реда, који је, са допунама, достигао тридесетак тачака. Позивајући се на пословник о раду захтевали су од председника Скупштине града објашњење због чега се толико чекало на заказивање седнице. Критиковали су измене оснивачких аката јавних предузећа, према којима директор може бити лице осуђено до шест месеци, а свако јавно предузеће може имати до седам извршних директора. Изразили су сумњу у могућност да се испоштује одлука о буџету града по којој је “тежина” градске касе пројектована на 3,6 милијарди динара, с обзиром на то да су поједини приходи за првих шест месеци знатно испод планираног нивоа. Такође, негодовали су због чињенице да је град у “медијском мраку”, те да грађани први пут после вишегодишње праксе, остају ускраћени за директан пренос или снимак седнице локалног парламента, па самим тим и без могућности да имају увид у то какве се одлуке доносе и како ће оне непосредно утицати на живот сваког појединца.
Одговарајући на низ примедби опозиције, са посебним освртом на ситуацију са локалним медијима, градоначелница Јасна Аврамовић износила је контрадикторне ставове – од тога да јој информисање није потребно, до тога да тај “мрак” највише смета њој. Истакла је, међутим, у први план то да је и без медија остварила изузетан резулатат на априлским изборима.
-Јер ја сам вама показала да у овој кампањи нисам носила транспаренте кроз улицу Краља Петра, нисам имала портале, никога нисам пљунула од вас, никада нисте могли да видите потписану Јасну Аврамовић да је ружно рекла о вама, и добила је ове гласове. Двадесет и четири хиљада није мало. Да сам хтела, могла сам и више, али политика је уметност, не могу вам објашњавати ту политику, зашто је премијер имао више, а ја мање. И да ли сам ја то хтела – објаснила је градоначелница опозиционим одборницима.

“Све најгоре пишу о мени?!” илити “новинари су криви за све”

Половину дванаесточасовне седнице локалног парламента искористила је градоначелница Јасна Аврамовић, чијих је више од сесет излазака за говорницу трајало у просеку по тридесетак минута. Добар део тог времена, осим на самохвалисање, етикетирање и вређање опозиционих одборника, градоначелница је “потрошила” да најбруталније нападне новинаре – дописнике републичких редакција и нашег портала, кршећи све кодексе јавне комуникације. Говорећи о нашем и раду колега изнела је низ неистина, полуинформација и најгрубљих квалификација, које нису примерене ни функцији коју представља ни институцији у којој је све то изговорила.
-Ми смо на овим изборима победили без медија, о Јасни Аврамовић дописници никада ништа нису позитивно написали, а ја сам опет победила. Они који гласају слабо читају новине и више и не верују новинама, поготову порталима, фејсбуковима и остало, они знају и дају Јасни Аврамовић 24.000 гласова, а Вучић добије 29.000 гласова, иако сте ви све најгоре писали, иако су дописници града Смедерева писали о најружнијим стварима о граду Смедереву, али просто грађани знају и виде како живе – била је само једна од констатација градоначелнице Аврамовић.
Континуирани напади изазвали су реакцију других одборника из власти. Тако је извесни Мирко Шкрбић себи дао за право да коментарише рад новинара, наводећи да за “последњих десет година ниједан леп текст о Смедереву није прочитао у медијима”, закључивши при том да “задатак медија јесте да привуку туристе и прикажу како је град леп”. Вербални атак кулминирао је атмосфером линча, када се један број одборника Српске напредне странке, пре свих извесни “Хилтон” у друштву извесног Здравка Јањића, окренуо ка делу скупштинске сале резервисаном за новинаре и почео да нас фотографише и церека се. Понашање представника грађана у највишем законодавном телу и најважнијој институцији града било је испод нивоа вашарске атмосфере забележене под шатрама у тврђави током “Смедеревске јесени”. Није изостало ни директно обраћање истог речима “Де си ћеро” једној од присутних новинарки.
Јасно се могло чути да је градоначелница Јасна Аврамовић одлучила да неће да даје новац за локалне медије, иако тиме крши Закон о јавном информисању и свесно ускраћује право грађанима да знају како власт располаже њиховим новцем, како власт организује рад својих служби и администрације, какве одлуке доносе Скупштина града и Градско веће и како целокупан рад службеника и запослених у јавним предузећима, које плаћају сви Смедеревци, доприносе бољем животу и стандарду сваког појединца.
Свој протест због кршења кодекса јавне комуникације, опозициони одборници свих политичких групација, осим Социјалистичке партије Србије, исказали су тако што су у више наврата напуштали скупштинску салу док је за говорницом била градоначелница Јасна Аврамовић.

Ј. Васиљевић

 

Comments are closed.