ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА: ГРАД У МЕДИЈСКОМ МРАКУ, ГРАЂАНИ НЕ ЗНАЈУ ШТА РАДИ ВЛАСТ

img_20160924_110025
Перица Ђорђевић

Изостанак радио и телевизијског преноса, брутални напади на новинаре и јединство опозиције, изузев СПС-а, три су главне карактеристике последњег заседања Скупштине града, одржаног у четвртак, 22. септембра, навеле су смедеревске демократе на конференцији за новинаре.
-Никада за задњих петнаест година, а можда и више, се није десило да се скупштинског заседања нема радио или телевизијског преноса. Како и зашто је до тога дошло можемо да нагађамо, али је по мени ситуација ту потпуно јасна, јер је Јасна Аврамовић на себи својствен начин учинила све да направи медијски мрак у овом граду и ви сада имате ситуацију да са свих скупштинских заседања не може да се чује никаква реч опозиције. Друга карактеристика је апсолутно бруталан напад на новинаре и на начин како они извештавају, који се не свиђа градоначелници, није по њеном укусу. Трећа ствар је да је део опиозиције, без Социјалистичке партије Србије, био врло солидаран у неколико наврата, када смо успели да своје тренутно незадовољство оним што градоначелница упорно ради испољимо тако што смо се повлачили из скупштинске сале док она говори – рекао је Перица Ђорђевић
Најављују да ће убудуће покушати да на све начине јавност Смедерва упознају са одлукама градске власти, ако никако другачије, онда директним контактом са грађанима.
-Ми ћемо покушати да на све начине јавности предочавамо лоше одлуке, да окупимо све опозиционе партије за евентулане заједничке акције, јер ако се овако настави, ми улазимо у један тоталитарни смедеревски режим, где нико неће имати права да било шта каже и било шта да чује. Сви заједно мораћемо да се окупимо око те борбе, коју ћемо наставити и покушати да са грађанима остваримо директан контакт – рекао је Андреја Павловић.
Осврнувши се на препоруку поверенице за родну равноправсност Бранкице Јанковић да се писменим путем извини градоначелници Јасни Аврамовић, због тога што јој је током скупштинског заседања у децембру прошле године рекао да је „хистерична надувана баба“, Перица Ђорђевић је рекао:
-Уместо извињења, ја сам послао писмо и градоначелници и повереници, у којем сам навео да сам желео и још увек желим да испуним препоруку са задовољством и респектом према законима и институцијама Републике Србије, не само писаним већ и јавним извињењем са скупштинске говорнице, уколико се градоначелница извини мени лично и Андреји Павловићу, као одборницима Скупштине града за све увреде, претње, омаловажавања које нам је упућивала и наставља да упућује са те исте скупштинске говорнице.
Ђорђевић је истакао да ни наводи у пријави коју су поднеле две одборнице нису тачни, што, објашњава, битно мења суштину онога што је желео да каже.
-Ја никада нисам изговорио да је она „надувена“, то се односи на физички изглед и ја о томе нисам говорио. Рекао сам да је „надувана“, у смислу препотентна, надмена. Уптребио сам још две речи: баба и хистерична. За неког ко има близу 60 година може да се каже да је баба, а да је хистерична, то сви врло добро знамо – објаснио је Ђорђевић.
Подсећа да је током седнице, на којој је изговорио ове речи, и сам у више наврата био изложен увредљивим изразима, претњама и нападима од стране градоначелнице Јасне Аврамовић.
-Андреја Павловић и ја, као одборници опозиције у Скупштини града, увек смо се трудили да аргументовано и пристојно критикујемо локалну власт и њене политичке потезе, што и јесте задатак опозиције, сматрајући да је то нормалан вид парламентарне и демократске борбе мишљења. Очигледно да градоначелница све то прихвата као атак на њу лично, доживљавајући себе као неприкосновеног „власника“ града Смедерева у коме не сме да се чује било каква другачија реч осим њене. Нетрпељивост према онима који одбијају да јој се диве, да буду њени слепи послушници и неми поданици, је у више наврата ескалирала управо за скупштинском говорницом, при чему није бирала речи да нас дискредитује, омаловажи и увреди – навео је Ђорђевић.
Иако су, кажу, током сваке седнице изложени бројним нападима, увредама и неоснованим оптужбама, нису желели да траже заштиту институционалну заштиту.
– Никада нам није пало на памет да се тужакамо институцијама, јер сматрамо да су, од стране људи који су више пута ушли у судницу него што су прочитали књига, такве оптужбе бесмислене – навео је Павловић.

Ј.В.

 

Comments are closed.