ČUVARIMA KUTIJA MANJE PARA ZBOG NENAMERNE GREŠKE

 

Skoro mesec dana posle održavanja, počela je isplata naknada licima koja su kroz rad u biračkim odborima bila angažovana za sprovođenje vanrednih parlamentarnih i redovnih lokalnih izbora na teritoriji grada. Isplata se obavlja preko tekućih računa građana, koji su prethodno za to morali da se prijave u Gradskoj upravi. Predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora ostali su zatečeni prilikom podizanja uplaćenih sredstava, s obzirom na to da ih je na računima sačekala suma niža od zakonom previđene. U lokalnoj samoupravi saznajemo da je reč o nenamernom propustu, čija ispravka je u toku. Načelnica Gradske uprave Milijana Novaković tvrdi da niko neće biti oštećen i da će ostatak novca, onima koji na to imaju zakonsko pravo, biti naknadno isplaćen.

biracki-odbor-0509Visinu naknade za angažovanje u biračkim odborima određuje Republička izborna komisija, a sredstva za to obezbeđuje država. Tačkom 9. Odluke o naknadama, materijalnim i drugim troškovima za sprovođenje izbora, Republička izborna komisija je precizno utvrdila visinu ovih sredstava.

– Predsednicima, zamenicima predsednika, članovima i zamenicima članova biračkih odbora u stalnom sastavu i članovima i zamenicima članova biračkih odbora u proširenom sastavu koji su imenovani na predlog podnosilaca izbornih lista za izbor narodnih poslanika, pripada naknada za rad u biračkom odboru, i to: predsednicima i zamenicima predsednika po 2.500 dinara, a članovima i zamenicima članova po 1.500 dinara. Pravo na naknadu koja je utvrđena ovom tačkom, članovi biračkih odbora će ostvariti na osnovu evidencije o njihovom prisustvu na biračkom mestu. Sredstva za isplatu naknade Republička izborna komisija će preneti na izdvojene račune opštinskih ili gradskih uprava, po dostavljanju izveštaja načelnika uprava o broju predsednika, zamenika predsednika, članova i zamenika članova biračkih odbora u stalnom sastavu i broju članova i zamenika članova biračkih odbora u proširenom sastavu, koji su bili prisutni na biračkom mestu – navodi se u pomenutoj odluci.

-Ima saznanja da su predsednicima i zamenicima biračkih odbora uplaćene niže sume od onih koje su zakonom predviđene, ali zbog čega je to urađeno niko ne zna. Pojedini su najavili da će uložiti žalbe ili na neki drugi način izraziti reklamaciju, jer ne znamo da li je reč o propustu, ili je u pitanju nešto drugo – potvrđuje za „Smederevske“ jedan od učesnika izbornog procesa.

Predsednik Gradske izborne komisije Goran Milentijević nije znao odgovor na pitanje šta se dešava sa pomenutim naknadama. U finansijskoj službi lokalne samouprave objašnjavaju da je nov način isplate naknada za rad u biračkim odborima preko tekućih računa, koji je propisao RIK, doneo dosta posla, te da je zato došlo do nenamernog propusta.

-Prilikom rada na dokumentaciji za isplatu naknada, zbog sabiranja, prvo sam svima uplatila po 1.500 dinara, a potom, predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora još po 1.000 dinara. Želeli smo da odmah po dobijanju sredstava novac uplatimo svima koji su se do sada prijavili, te je u brzini došlo do nenamerene greške. Od 2.150 ljudi kojima je izvršena uplata, greška je načinjena kod nekolicine, reč je o 20-30 lica, ali to se već ispravlja – objašnjava Ljiljana Ivković iz finansijske službe.

Načelnica Gradske uprave Milijana Novaković tvrdi da u ovom procesu niko neće biti oštećen.

-Prema informacijama koje imam prvo su uplaćivana sredstva u iznosu od po 1.500 dinara, a naknadno, predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora i preostala sredstva, tako da niko neće biti oštećen i svi koji na to imaju pravo dobiće ono što im pripada – potvrdila je za naš portal načelnica Novaković.

J.V.

Comments are closed.