СМЕДЕРЕВО ДОБИЛО НАУЧНИ КЛУБ

Потписивањем меморандум о сарадњи између локалне самоуправе, Центра за промоцију науке Београд и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, у Смедереву је и званично отворен Научни клуб, седми од укупно дванаест, колико их је планирано у Србији. Циљ Научног клуба, који ће функционисати у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, јесте популаризација и промоција науке, не само у нашем граду, већ и у целом Подунавском округу.

Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке, је, обраћајући се окупљенима, посебно апострофирао улогу наставника, подсећајући да су значајна средства намењена онима чије ће идеје на најбољи начин помоћи функционисању научних клубова.

-Ви сте они који ће сваки научни клуб оплеменити и донети садржај и Центар за промоцију науке расписао је велики јавни позив за додељивање, не малих средстава, за све ваше идеје које као наставници имате. Научни клуб што пре мора да буде независтан и од града и од нас, он би требало да буде део ваших идеала и ваших идеја. Ми желимо у будућности ученике као директоре, помоћнике, и тако даље, који неће слушати шта треба да мисле, већ ћете их ви научити како да мисле – поручио је Ђорђевић окупљеним наставницима.

13221204_1137877336283649_7252854818764632271_oПомоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, Жељана Радојичић Лукић, истакла је да ће се Министарство просвете трудити да, по формирању Скупштине Србије, уврсти у процедуре измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања, урађене још током прошле године.

-Један члан суштински може да олакша школама у малим срединама и у градским школама да се баве још нечим, осим формалним образовањем. Тај члан омогућава оснивање центара за наставне, ваннаставне и научне активности, па ће свака школа, или предшколска установа или невладина организација, која се бави образовањем и користећи расположиве ресурсе, моћи да се бави наставним, ваннаставним и научним садржајима – истакла је она.

Градоначелница Смедерева, Јасна Аврамовић, захвалила се свима који су допринели отварању Научног клуба, а пре свега деци која су у основи тог пројекта.

-Да нема деце и професора који желе да раде, нема ове приче. Зато желим да се захвалим деци која имају жељу да се баве и научним радом и покушају да пронађу себе у тој сфери.

Захваљујем се и Центру за развој науке и Министарству просвете, који су препознали Смедерево као град у којем треба да се отвори овакав клуб. Развој једног града нису само хале и нова радна места. Без културе, науке и образовања нема напретка“ – истакла је градоначелница.

Директор Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, Борко Јаношевић, најавио је на отварању, да ће врата Научног клуба у Смедереву бити отворена 24 сата дневно, за све који раде и буду желели да раде у њему.

Након потписивања Меморандума и отварања Научног клуба, организована је трибина „Научни клуб – концепт и активности“, а ученици основних школа „Бранислав Нушић“ и „Димитрије Давидовић“ из Смедерева, изводили су огледе, доказивали теореме и решавали једначине.

 

Comments are closed.