УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ МЕРА ЕНЕРГЕТСКЕ САНАЦИЈЕ КУЋА И СТАНОВА

Градоначелник Јован Беч уручио је у уторак у Градској управи уговоре корисницима који су остварили право на суфинансирање мера енергетске санације кућа, станова и стамбених зграда. За ову намену издвојено је укупно 18 милиона динара, од чега је град Смедерево обезбедио 12, док је преосталих 6 обезбедила Управа за финансирање и подстицање мера енергетске ефикасности Министарства енергетике. На конкурс за остваривање права на суфинансирање мера енергетске санације објеката стигле су 193 пријаве, од чега су 164 биле валидне. Након што је комисија обишла терен, утврђен је коначан број од 145 корисника који су испунили услове конкурса. Од укупно 8 предвиђених мера, грађани Смедерева највише су били заинтересовани за замену столарије, котлова на пелет и гас и топлотних пумпи.

-Као што знате и више пута смо напомињали да је енергетска ефикасност један од приоритета града Смедерева и да ћемо у наредном периоду за то издвојити доста средстава. Да то нису биле празне приче доказ су и ови уговори. Нешто раније успешно само реализовали и конкурс за постављање соларних панела, сада је дошло на ред и оно што генерално људе највише занима, замена ПВЦ столарије, фасада, топлотних пумпи, замена котлова, све оно што поспешује енергетску ефикасност. Реализација ће бити у наредном периоду врло брзо. Биће још прилике да се грађани пријаве за свих ових осам мера које су наведене у овом конкурсу, то ће сигурно бити један од приоритета, пратећи политику нашег председника Александра Вучића, видите и сами колико се улаже у ову област, тако да сам сигуран да ће ускоро бити и наредни конкурс – рекао је, обраћајући се присутнима, градоначелник Јован Беч.

Корисницима је овим уговорима додељена половина средстава неопходних за реализацију мера, па је тако максималан износ за замену котлова на гас 85.000, котлова на пелет 110.000, за замену ПВЦ столарије 140.000, а за топлотне пумпе 250.000 динара. Локална самоуправа потписала је уговоре са десет извођача који ће бити ангажовани на извођењу радова.

Градоначелник Беч је додао да је ове године за суфинансирање мера енергестке ефикасности у градском буџету предвиђено 35 милиона динара, те да се очекује наставак сарадње са надлежним министарством и ускоро сличан конкурс на који ће за енрегетску санацију кућа и станова моћи да се пријаве заинтересовани суграђани.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.