КОНЦЕРТ СТЕФАНА МИЛЕНКОВИЋА 11. ЈАНУАРА У СМЕДЕРЕВУ

Реномирани виолиниста Стефан Миленковић одржаће 11. јануара са оркестром „Камерата Нови Сад“ божићни концерт у великој дворани Центра за културу Смедерево, са почетком у 20 сати.

Цена улазнице је 1500 динара.

Стефан Миленковић има плодну каријеру међународно траженог солисте и рециталисте, обележену дуготрајношћу, професионализмом и креативношћу.Своју каријеру започео је веома млад. Наступао је пред америчким председником Роналдом Реганом на божићном концерту у Вашингтону, са 10 година. Следеће године је свирао пред Михаилом Горбачовом у Београду. Са 14 година свирао је за папу Јована Павла II, а са 16 година Миленковић је одржао свој 1000. концерт у Монтереју у Мексику.  До 17 година био је победник Међународног такмичења младих концертних уметника  (САД), као и добитник награде на Међународном такмичењу виолина у Индијанаполису  (САД), такмичењу краљице Елизабете  (Белгија), такмичењу виолина у Хановеру  (Немачка),  такмичењу Тибор Варга  (Швајцарска),  Такмичењу Родолфо Липицер  (Италија), такмичењу Паганини  (Италија ), такмичење Лудвиг Шпор  (Немачка) и такмичење Јехуди Менухин  (Енглеска).

Као један од најистакнутијих виолиниста своје генерације, Миленковић се појављивао у више наврата у неким од најславнијих светских места као што су Карнеги Хол , Њујорк (САД), Кенеди центар , Вашингтон (САД), Кадоган Хол, Лондон (Велика Британија), Сантори Хол , Токио (Јапан), као и италијанским позориштима Ла Фениче (Венеција) Сан Карло (Напуљ) и Петручели  (Бари). Његови бројни наступи са оркестром укључују Симфонијски оркестар Индијанаполиса, Берлински симфонијски оркестар, Камерни оркестар Орфеј, Камерни симфонијски оркестар Аспена, Хелсиншку филхармонију, Симфонијски оркестар НДР Радиофилхармоније Хановера, Оркестар Радио Француске, Оркестар Бољшој театра, Национални оркестар Белгиje, Мексичку државну симфонију, Симофнијски оркестар Сао Паула, Симфонијски оркестар  Мелбурна и Квинсленда , а наступао је под диригентском палицом сер Невила Меринера, Лорина Мазела, Владимира Федосејева и Данијела Орена.

Миленковићева сезона 2019-2020 укључује издавање Бетовенова и Брухових виолинских концерата, снимљених са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Словеније и диригентом Владимиром Куленовићем, као и наступе са оркестром Њу Џерси фестивала (САД), Рокфорд Симфонијом (САД), италијанским оркестрима као што су оркестар Хајдн Болцана и Трента, Orchestra dei Pomeriggi Musicali, L’Orchestra della Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi di Trieste.Orchestra Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna. Orchestra Filarmonica Marchigiana, Orchestra Camera di Perugia,уз редовне наступе на реситалу са пијанистом Роханом Де Силвом и Владимиром Милошевићем. Недавни наступи укључују сарадњу са Симфонијским оркестром Јуте (САД),  Прашким симфонијским оркестром (Чешка ), Симфонијским оркестром Гранд Рапидса  (САД),  Симфонијским оркестром Оклахома Ситија  (САД),  Симфонијским оркестром Милана Ђузепе Верди  (Италија) и Словеначком филхармонијом (Словенија). За 2020-21, Миленковић је такође прихватио улогу уметничког директора музичког фестивала “Nei Suoni dei Luoghi”у Италији.

Као музичар широких стилских интересовања, Миленковић је наступио са петоструким номинованим за Греми рок бендoм Gorillaz у Аполо театру  у Харлему, Њујорк. Критички хваљен наступ приказан је уживо на МТВ-у. Недавне сарадње укључују наступе са лутистом номинованим за награду Греми Едином Карамазовим, као и музичко партнерство са гитаристом Влатком Стефановским и његовим триом, где је Миленковић истраживао царство импровизације и акустично-електричне виолине.

Дубоко посвећен међународним хуманитарним циљевима, Миленковић је 2002. године за своје хуманитарне активности добио награду Lifting Up the World With Oneness Heart, коју му је уручио гуру Шри Чинмој. Такође је учествовао на бројним гала концертима под покровитељством Унеска у Паризу са уметницима као што су Пласидо Доминго, Лорин Мазел, Алексис Вајсенберг и Сир Јехуди Менухин, а био је активан и као први дечји амбасадор почетком 90-их.

Миленковићева дискографија обухвата четири комерцијална издања италијанске издавачке куће Dynamic, укључујући комплетне сонате и партите Ј.С. Баха за соло виолину , комплетну музику за соло виолину – Николо Паганини   24 Capricci, Н. Паганини Recital и Н. Паганини. In cuor piu non mi sento Објавио је и бројне снимке за југословенску издавачку кућу ПГП . Миленковићево недавно издање укључује први диск са музичким фестивалом у Манчестеру, са клавирским триом и клавирским квинтетом Виторија Ђанинија.

Чврсто посвећен педагошком раду више од две деценије, Миленковић је предавао у сарадњи са Исаком Перлманом на Џулијард школи у Њујорку, Њујорк, и Perlman Music,програму, као и био ванредни професор виолине на Универзитету Илиноис у Урбана-Шампејну Миленковић је и даље најмлађи дипломац Музичке академије у Београду, Србија, магистарске студије је завршио са 19 година, а завршио је програм струковних студија на Џулијард школи у Њујорку, под менторством госпође Дороти Делеј. Тренутно је уметнички директор нове концертне сале у Новом Саду, Србија, као и ванредни професор виолине на Универзитету у Новом Саду.

Миленковић свира на виолини Ђовани Батиста Гваданини.

Kамерата Нови Сад, доскора Kамерата Академика Нови Сад, основан је 1988. године у оквиру Академије Уметности у Новом Саду. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих оркестара на простору бивше Југославије. Оркестар је редовно наступао у свим већима градовима региона и на фестивалима попут НОМУСА, БЕМУСА, Охридског лета, Међународне трибине композитора, Град-театар Будва. Остварена су успешна гостовања у Немачкој и Холандији као и велики број трајних радијских и телевизијских снимака. Оркестар са успехом делује до краја 1999. године када, на жалост, због ситуације у земљи престаје да постоји.

Kрајем 2007. поново виолончелиста, овога пута Марко Милетић окупља оркестар са идејом да настави традицију коју је започео Варга. Оркестар чине најбољи млади музичари Академије уметности – професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти. Изводећи на концертима најлепша и најзахтевнија дела класичног репертоара међу којима увек и дела домаћих композитора, Kамерата бележи бројне успехе наступајући с угледним солистима и диригентима као што су: Стефан Миленковић, Роман Симовић, Жерар Kосе, Венди Ворнер, Драган Ђорђевић, Имре Kалман, Боштијан Липовшек, Иштван Варга, Филип Гринберг, Лаура Леваи Аксин, Ирена Јосифоска, Андреас Отенсамер, Дарко Буторац, Небојша Живковић, Kсенија Јанковић и други. Оркестар је одиграо веома битну улогу у кампањи Новог Сада за добијање титуле Европске Престонице Културе и један је од најактивнијих у промоцији града кроз различите програме које Фондација Нови Сад 2022 организује.

СДН

фото: ЦЗК 

 

 

 

 

 

Comments are closed.