ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА: ПУЊЕЊЕ БУЏЕТА ДОБРО, МОГУЋ ЈОШ ЈЕДАН РЕБАЛАНС

За првих шест месеци приходи и примања буџета града остварени су у нивоу од 45,59 одсто, наведено је у Извештају о стању градске касе за период јануар-јун текуће године, који су одборници усвојили на 15. седници локалног парламента.

-Од јануара до јуна остварени су приходу у износу од 1,9 милијарди динара и ово су нето приходи за овај период. Ако бисмо узели у обзир и пренета средства из претходне године, приход је оставрен у износу од 2,4 милијарде динара, што је 55,48 одсто остварења плана. Ако сагледавамо ове проценте за прво полугође, у односу на годишњи буџетски план, можемо да констстујемо да су приходи реално планирани. Најдоминантнији приходи долазе од пореза на доходак, добит и капиталне добитке који је планиран у висини од 2,38 милијарди динара, а остварен у нивоу од 1,19 милијарди динара, што је 50,07 одсто. Када је реч о порезу на зараде остварен је у нивоу од 1,039 милијарди динара, што у најбољој мери осликава стање привреде активности и нивоа плата у нашем граду – рекао је, између осталог, Славиша Стошић, члан Градског већа задужен за финансије.

Додао је и да је закључно са 28. септембром прилив у градску касу износио 2,9 милијарди динара, што је 74 одсто планираних прихода, који се реализују у планираном нивоу и обиму, уз напомену да оваква динамика отвара могућност за још један ребаланс буџета и његово повећање на реалним основама.

Када је реч о расходима у овом периоду они су остварени у нивоу од 45,3 одсто. Опозиција је имала одређен замерке на смањено пуњење буџета на неким позицијама, али и расподелу до сада утрошених средстава, са акцентом на заштиту животне средине.

Одговарајући на питања одборника током дискусије о приходима и расходима буџета, градоначелник Јован Беч истакао да је искоришћеност градске касе у првих шест месеци задовољавајућа и најавио скори ребаланс буџета на једној од наредних седница. Истакао је да буџет града, као и 2021-ве, планиран на реалним основама, што је, навео је добра ствар, јер се у ранијем периоду година завршавала на мање од 90 одсто реализације планираног. Сложио се и да су издвајања за пољопривреду још увек недовољна, али и подсетио да се она ипак из године у годину увећавају. Беч је објаснио и због чега још није реализован уговор о јавно приватном партнерству за путеве, наводећи као разлог захтев за повећање цена радова које је партнер тражио због кризе са скупим енергентима.

-Имали смо велике планове када је у питању јавно-приватно партнерство и мислим да је то генерално добра ствар. Требало је за три године да урадимо преко 200 километара путева у граду и селима, међутим, када смо потисали уговор нико није могао да очекује да ће у фебруару да се деси рат у Украјини и да ће се десити нагли скок енергената и цена. Ми смо слали партнеру захтев да крене у реализацију тог уговора, међутим, они су неколико пута дописом тражили повећање цена. Мој лични став је да је неприхватљиво за град Смедерево да се обавеже на толике цене које ћемо плаћати наредних 15 година, и да тај уговор мора да се ревидира, да се поништи или да направимо неки други план. То јесте основни проблем и не бих за то никог окривио. И даље мислим да то јесте добар пројекат, али смо ушли у проблем јер је мени лично неприхватљиво оно што од нас тражи јавно-приватни партнер, а верујем и да би и вама у Скупштини то било неприхватљиво, јер су то огромне цене – навео је градоначелник Јован Беч.
Додао је и да ће до разрешења ове ситуације за радове на путној инфраструктури и крпљење ударних рупа бити ангажовано јавно предузеће “Паркинг сервис”, за шта су обезбеђена средства из буџета.
Рекао је и да је завршен пројекат за градњу новог вртића, као и пројекат трансфер станице за комунални отпад, чија ће се градња, због скупе инвестиције, реализовати уз помоћ ресорног министарства. Са скупштинске говорнице упутио је и позив грађанима да учествују у креирању буџета за наредну годину.

На седници су усвојени и финансијски и извештаји ревизора за прошлу годину седам јавних предузећа, као и извештаји о степену реализације њихових програма пословања за исти период. Одборници су дали сагласност и на одлуке надзорних одбора о расподели добити за 2021-ву годину у шест јавних предузећа. Разматрана је и усвојена информација о степену усклађности планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за првих шест месеци текуће године.

Без расправе, констатована је оставка члана Градског већа Бранислава Дробњаковића, поднета из здравствених разлога.

Одборник Небојша Јовановић је најавио и покретање иницијативе која ће, како је рекао, бити упућена градоначелнику и Скупштини града, да град остави трајну успомену на недавно преминулог књижевнику и новинару Милосава Славка Пешића.

На почетку заседања председница Скупштине града Весна Киш Костић позвала одборнике да се одрекну дневнице у корист прикупљања средстава за лечење суграђанина Данијела Ристића који болује од леукемије.

Ј.В.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.