ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПРИВРЕДНИКА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Основно јавно тужилаштво у Смедереву је поднело оптужни предлог против Б.С. из Вучака и привредног друштва чији је он директор због постојања оправдане сумње да су извршили кривично дело пореска утаја за које је прописана казна затвора од две до осам година и новчана казна, саопштено је из Основног јавног тужилаштва.

-Окривљенима се ставља на терет да су у периоду од 01.01.2019. године до 30.04.2021. године, у намери да избегну плаћање пореза на добит правних лица, пореза на приход од капитала и плаћање ПДВ-а, прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 8.373.496,00 динара, за који износ је оштећен буџет Републике Србије. Подношење оптужног акта против наведених лица је резултат ефикасно спроведене истраге у сарадњи са надлежним сектором пореске полиције и представља први случај примене Закона о одговорности правних лица за кривична дела у Основном јавном тужилаштву у Смедереву – наведено је у саопштењу.

Додаје се да је Законом о одговорности правних лица за кривична дела, који је ступио је на снагу 2008. године, поред осталог прописано да се одговорност правног лица заснива на кривици одговорног лица. Правно лице одговара за кривично дело које у оквиру својих послова, односно овлашћења учини одговорно лице у намери да за правно лице оствари корист, као и у случајеивима када је због непостојања надзора или контроле од стране одговорног лица омогућено извршење кривичног дела у корист правног лица од стране физичког лица које делује под надзором и контролом одговорног лица.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.