ЈП „СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА“: ПОСЕТА ВЕЋА ЗА 20 ОДСТО

Светски дан туризма обележава се 27. септембра, са циљем да се скрене пажња на његов значај као привредне гране за економски, културолошки и социјални развој сваког друштва. Светска туристичка организација при Уједињеним нацијама ове године као главну тему истиче да поново размислимо на који начин се бавимо туризмом, што значи: стављање људи и планете на прво место и окупљање свих, од јавног до приватног сектора локалних заједница око заједничке визије која ће омогућити развој одрживијег, инклузивнијег и отпорнијег сектора.

У извештају Светске туристичке организације (UNWTO), објављеном поводом светског дана туризма, наводи се да је Република Србија од јануара до јула ове године забележила убедљиво највећи раст туристичког промета, који је за 73 одсто већи у односу на ниво из 2019. године.

фото: ЈП „Смедеревска тврђава“

-Туристе у Смедерево свакако најпре привлачи Смедеревска тврђава. Ове године тврђава бележи велики број појединачних и породичних викенд посета као и повратак посета бројних ђачких екскурзија. На данашњи дан када сумирамо резултате протекле сезоне ЈП Смедеревска тврђава евидентира раст посета за 20% у односу на исти период протекле године. Оно што је значајно истаћи да се по броју продатих улазница за Мали град за посматрани период бележи раст и у односу на године пре короне. Повећаном броју посетилаца доприносе и бројни велики фестивали који се одржавају на простору Смедеревске тврђаве – “Витезови и легенде” који је ове године одржан у мају месецу и протеклог викенда у септембру када је тврђаву посетило преко 2.000 туриста. Летњи фестивали у Малом граду – “Театар у тврђави”,  “Тврђава музике” ,  “Дунав филм фест” и на крају “Смедеревска јесен” привукли су такође велики број туриста у наш град – наводе у јавном предузећу „Смедеревска тврђава“.

Додају да се редовним одржавањем и уређењем простора тврђаве, додавањем новог мобилијара, као и  увођењем нових садржаја, труде да боравак сваког посетиоца учине што угоднијим.

-Протеклих година бележи се повећан број категорисаних смештајних капацитета на територији града, отварање нових винарија са могућношћу организовања туристичких обиласка, и генерално улагања у сектор што свакако говори о томе да су грађани  препознали корист од улагања у туризам и на тај начин допринели јачању квалитета туристичке понуде града Смедерева – закључују у ЈП „Смедеревска тврђава“.

СДН

фото: Смедеревске новине

 

 

Comments are closed.