„ВЕЛИКИ ФИНАЛЕ“ ЛАЧНОГ ФРАНЗА

Легендарни бенд Лачни Франз опрашта се од фанова регионалном турнејом у оквиру које ће наступити и у Смедереву 30. септембра. Концерт ће се одржати у Великој дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 20 сати, а цена улазнице је 700 динара.

“Дошло је вријеме да се опростимо на начин који наш бренд и бенд заслужују. Ове се јесени серијом концерата у регији под заједничким називом ВЕЛИКИ ФИНАЛЕ опраштамо од своје публике. Програм концерта избор је пјесама са свих наших албума. У 43 године каријере бенда објавили смо 13 студијских албума, 2 жива албума и 4 компилације. Одсвирали смо преко 2000 концерата. Од 1. 1. 2023. Лачни Франз одлази у повијест“, стоји у саопштењу које потписује вођа бенда Зоран Предин.

У искључиво ауторској музици словеначког новоталасног бенда Лачни Франз у првом раздобљу каријере могли су се чути утицаји локалног фолк наслеђа, џеза, елементи кабарета, блуза и богатог искуства англоамеричког арт рока и пост панка. Домаћа критика је њхову музику најчешће етикетирала као „кабарет роцк“ док им се данас приписује међународна етикета „хард индие“. У безвременим текстовима песама Лачног Франза лирика Зорана Предина провоцира иронијом и сарказмом, несташно преплиће еротику са политиком и дурштвене табуе са црним хумором. Већина текстова је готово увек двосмислена што им даје препознатљивост и алиби.

„Лачни Франз су у оно разбарушено време новог таласа били група коју су волели захтевнији. Њихове песме су тражиле изграђен став и укључен мозак Зоран Предин је и од критике и од колега био препознат као један од најзначајних југословенских рок песника. Нека врста новоталасног Арсена Дедића. Због тих песама су прави фанови Лачног Франза савладавали препреку словеначког језика. Јер вредело је сазнати шта се дешава унутар тема “Не ми дихат за овратник“, “Нај ти пољуб нарише устнице“, “Јебиветер“, “Чекај ме“, ”На своји страни” И вечног “Праслована”, рекао је рок новинар Петар Јањатовић.

Од 2014. године Лачни Франз наступа у подмлађеној постави. Анеј Кочевар (бас), Лука Чадеж (бубањ), Боштјан Артичек (клавијатуре) И Тине Час (гитара) свежа су крв која свира старе И нове песме енергијом Лачног Франза Из осамдесетих И њоме пуни жиле најмлађе публике, као и скептичних старих фанова.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.