ЗОРАН ЂОРЂЕВИЋ: ПОШТА СРБИЈЕ ПРИПАДА СВИМ ГРАЂАНИМА

Јавно предузеће „Пошта Србије“ постоји готово два века и један је од најзначајнијих пословних система наше државе. Толико дуга традиција и обавезује, због чега се руководство и запослени труде да одрже корак са новим технологијама, али и да задовоље све потребе својих корисника и сачувају примат у доступности и квалитету.

-Пошта једина може да стигне до сваког грађанина, имамо више од 1.500 пословница, а намера је да се проширимо са додатних око 300 пошта. Наша идеја и политика нашег председника Александра Вучића је да држава буде присутна свуда где има наших грађана и да им се пружи све оно што је њима потребно. Политика Поште је да у сваком месту које има 500 и више становника функционише и пошта. Идеја је да са осталим државним компанијама – Телекомом, Поштанском штедионицом и Дунав осигурањем путем Поште обезбедимо присуство у тим местима и пружимо грађанима све услуге које су им потребне – поштанске, телекомуникационе, финансијске и услуге осигурања- каже за Телевизију Смедерево в.д. директора Зоран Ђорђевић.

Да би се циљ постигао, предузете су бројне активности и ради се на побољшању услова пословања, али и на новим услугама.

-Мислим да је Пошта у претходном пеироду мало каскала. Ми смо одлучили не само стигнемо, него и да престигнемо конкуренцију и држимо корак са савременом технологијом и дигитализацијом. Поред обнове флоте возила путем лизинга, повећаћемо број запослених који раде у срцу система, а то су поштари, шалтерски радници, достављачи, возачи, како бисмо могли да одговоримо на све потребе. Још једна новина су пакетомати. Наши пакетомати су корак испред свих других, то су пакетомати 21-ог века, будући да раде без струје, на батерију, потребно је врло мало времена да се пребаце са једног места не друго, врло лако се користе – откључавају се мобилним телефоном. Ту су и мобилни поштари, који омогућавају плаћање рачуна на терену. Они могу, такође, да информишу и понуде све услуге државних компанија које сам поменуо, што значи да било где у Србији можете преко поштара, достављача, шалтерског радника, дођете до кредита, да се претплатите за телевизију, да купите мобилни телефон, да осигурате кућу или пољопривредно газдинство… Све то можете да урадите преко Поште Србије. Радимо и на томе да наши достављачи и поштари имају унапред припремљну руту свих пошиљака које треба да испуруче наредног дана, односно, комплетну информацију ће добијати од машине која обавља сортирање пошиљака током ноћи, а чим изађу натерен уређај ће их усмеравати којом рутом треба да иду како би најбрже обавили посао, а наши грађани ће први пут имати могућност онлајн праћења пошиљака у сваком тренутку. Радимо и на развоју нашег пројекта еАрхив, где ћемо на једном месту чувати документа државе, грађана и привредних друштава, у дата центру. Ова документа ће бити валидна и на суду, јер Пошта има и временски жиг. Рамишљамо и о отварању више нових савремених логистичких центара – истиче Ђорђевић.

Поред гаранције квалитета и ефикасности важно је и сачувати поверење клијената и грађана. Стога је важно правовремено реаговати на неретке појаве злоупотреба имена и лога овог јавног предузећа. Ђорђевић још једном подсећа грађане да постоји само један сајт поште posta.rs и један домен, те да Пошта Србије никада није захтевала уплату новца за своје услуге унапред.

-У питању су покушаји превара, злоупотребом имена и обележја Поште, обмањивањем оних који користе услуге Поште и поклањају нам поверење. Пошта Србије никада преко мејла и СМС-а не тражи да грађанин изврши уплату, да би добио услугу. Оно што ми радимо јесте да грађане информишемо о приспећу пакета, и броју пошиљке, у које време може бити преузет. Наши запослени током рада на терену имају службене легитимације, сада и униформе, тако да су врло препознатљиви. Углавном, у 99 одсто случајева, покушаји преваре су преко непознатих бројева телефона из иностранства, када је реч о СМС порукама. Када су у питању мејлови, обично су то мејл адресе са лажним доменима који могу подсећати на домен Поште Србије. Оног тренутка када се од грађана тражи да неку услугу плате унапред, грађани треба да знају да је у питању превара. Потребно је да нас одмах контактирају преко и мејла или наших телефона, или да обавесте свог поштара, а ми ћемо одмах да реагујемо. Друга врста преваре је када су у питању рекламе и коришћење лога и жига Поште. Пошта је заштићено име, нико не сме да користи ову реч у свом имену или активностима, чим то неко уради, упозоравамо га на правне последице јер нам наносе штету и нарушавају углед предузећа – објашњава Ђорђевић.

Истиче да Пошта Србије припада свим грађанима и да они, користећи услуге овог јавног предузећа, помажу унапређењу овог значајног система.

-Пошта Србије је Пошта свих грађана. Као јавно предузеће, припадамо свим нашим грађанима. Коришћењем наших услуга приватни и пословни корисници помажу и унапређују систем који остаје грађанима. Приватна предузећа постоје, са различитим роком трајања и могућношћу да се угасе. Пошта Србије ће увек постојати. Управо захваљујући грађанима који користе услуге Поште Србије, ми добијамо информације са терена шта то све треба да се унапреди. Знам и да ће бити критика. Али од 5. марта прошле године од када сам на челу Поште Србије, из дана у дан, континуирано ослушкујемо, гледамо да себе стално побољшавамо, као и да идемо у корак са оним што наши грађани захтевају од нас – закључује Ђорђевић.

Ј.В.

фото: Телевизија Смедерево

 

Comments are closed.