“СМЕДЕРЕВСКА ЈЕСЕН”

Симболичним уручењем кључева града и подизањем великог грозда, на главном градском тргу свечано је отворена 135. Смедеревска јесен.

-Сигурни смо да ће се они који до сад нису имали прилике уверити, а они који су се већ уверили потврдити, чињеницу да је Смедерево град који има душу. У славу духовног мира и спокојства, у славу слободе сваковрсне, у славу љубави и светлости, у славу прегнућа и плодова јесени, желим вам да уживате у програмима „Смедеревске јесени“ – рекла је, између осталог, приликом отварања манифестације Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника.

Отварању једне од најстаријих привредно-туристичких манифестација претходио је традиционални дефиле улицом Краља Петра, предвођен продицом Ђурђа Бранковића и његовом свитом.

Један од препознатљивих програма Смедеревске јесени, Продајна изложба воћа, вина, меда, цвећа, зимнице и сувенира, и ове године је отворена првог дана манифестације, тачно у подне, на Градском тргу. Међу 120 учесника, своје пољопривредне производе изложило је 40 воћара, по 10 произвођача вина и меда, затим 20 цвећара и 40 излагача производа домаће радиности и старих заната, међу којима је и десетак удружења жена са зимницом. Продајна изложба траје сва три дана Смедеревске јесени.

Овогодишња, 135. “Смедеревска јесен” суграђанима и њиховим гостима нуди разноврстан садржај. Осим дефилеа и великог грозда, који су, традиционално, обележја манифестације, организатор, град Смедерево, припремио је и богат музички програм у Винском граду и на главном градском тргу, где наступају познати извођачи. У суботу су на главној бини концерти Гоце Лазаревић и Жељка Васића, а у недељу на истом месту наступају група Фрајле и Адил. Ту су и програми за најмлађе – представе и анимације, а неизоставни су и наступи гостујућих и локалних фолклорних ансамбала. У Малом граду Смедеревске тврђаве посетиоци су у прилици да се упознају са животом последње српске средњовековне престонице и породицом деспота Ђурђа Бранковића. У великом граду је и разноврсна понуда угоститеља, ту су и забавни садржаји за децу и одрасле, а постављене су и тезге на којима се продаје различита врста робе. У недељу ће у Тврђави бити организован и атлетски митинг.

Последњег дана манифестације ће сви који буду на главном градском тргу моћи да конзумирају плодове са великог грозда и присуствују традиционалном начину припреме вина. За недељу у поноћ најављен је ватромет којим ће 135. Смедеревска јесен бити затворена.

Ј.В.

фото: Смедеревске новине

 

Comments are closed.