POČEO PRETFESTIVALSKI PROGRAM „NUŠIĆEVIH DANA“, OTVARANJE U PETAK, 20. MAJA

Predstavom za decu “Operacija poklopac”, u izvođenju pozorišta „Kreativni haos“,počeo je pretfestivalski program 39ih  „Nušićevih dana“ koji se nastavlja gostovanjem pozorišta “Dragoljub Milosavljević Gula” iz Petrovca na Mlavi. Koje izvodi predstavu “ Pozovi me radi preljube” po tekstu Reja Kunija i Džona Čepmena i u režiji Branislava Nedića.

Ovogodišnje, 39. po redu izdanje pozorišnog festivala ,,Nušićevi dani’’ biće održano od 18. do 26. maja.

-Od 1984. pa do danas, festival ,,Nušićevi dani’’ predstavlja omaž jednom od najvećih srpskih komediografa, ali i novinaru i diplomati Branislavu Nušiću koji je svoje detinjstvo i školske dane upravo proveo u ovom gradu. Kao i svake godine, festival će ponuditi brojne kulturne i edukativne sadržaje publici, kako onoj najstarijoj, tako i najmlađoj, a sve u cilju da se Nušićevo stvaralaštvo, ali i sama pozorišna umetnost približi široj publici i mladima. Kroz devet dana festivalskog programa, publika će biti u prilici da isprati glavni takmičarski program, koji čini pet predstava iz pozorišta širom Srbije, ali i bogat pretfestivalski i prateći program sastavljen od dečijih predstava, izložbi, promocija knjiga, pozorišnih radionica ali i razgovora sa glumcima i rediteljima nakon svake predstave. Poseban segment programa čini i „Nušić, selu u pohode“, čija je ideja da se najmlađoj publici iz seoskih škola ukaže na značaj jednog od najvažnijih pisaca srpske književnosti gostovanjem predstave „Autobiografija“ u 22 sela na teritoriji grada Smedereva – navedeno je u najavnom saopštenju festivala.

Ovogodišnji festival biće svečano otvoren u petak, 20. maja, kada će na platou ispred Centra za kulturu u Smederevu tradicionalno biti položen venac na spomenik Branislavu Nušiću, a zatim u galeriji Centra za kulturu otvorena izložba ,,Scenske vizure’’ studenata Fakulteta primenjenih umetnosti sa odseka scenografije. U Velikoj sali Centra za kulturu takmičarski program festivala otvoriće predstava ,,Ana Karenjina’’ Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Dejana Projkovskog, nastala u produkciji Novosadskog pozorišta ,,Ujvideki Szinhaz’’.

U nedelju, 22. maja posetioci festivala imaće priliku da pogledaju izvođenje predstave Narodnog pozorišta Subotice ,,Izbiračica’’, po istoimenoj komediji Koste Trifkovića, a u režiji Ive Milošević. U glavnom takmičarskom programu festivala 23. maja biće odigrana predstava Ateljea 212 ,,Rolerkoster’’ autorke Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, dok je 24. maj rezervisan za Narodno pozorište u Beogradu i predstavu ,,Vuci i ovce’’ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina. U sredu, 25. maja, ansambl Beogradskog dramskog pozorišta izvešće poslednju predstavu u ovogodišnjem takmičarskom programu- ,,Zaljubljeni Šekspir’’ po motivima filmskog scenarija Marka Normana i Toma Stoparda, u režiji Ane Tomović.
Sve predstave glavnog takmičarskog programa biće odigrane u Velikoj sali Centra za kulturu Smederevo sa početkom u 20 časova.

Festival će poslednjeg dana, 26. maja, zatvoriti kabaretska predstava- Nušićev šou ,,Srećna familija’’, a tradicionalno će biti dodeljene i nagrade: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike i Nagrada ,,Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostavarenje na festivalu.

Ulaznice za glavni takmičarski program festivala dostupne su na blagajni Centra za kulturu Smederevo, dok je ulaz za sve sadržaje u okviru pretfestivalskog i pratećeg programa besplatan.

SDN

foto: Smederevske novine 

 

Comments are closed.