ФИЛИЋ-ФИЛМИЋ: „ЗАВИЧАЈУ У СРЦУ ТЕ НОСИМ“

Завршно вече другог Републичког фестивала кратког ученичког филма „Филић-Филмић“ биће одржано у четвртак, 19. маја, у културном центру „Масука“ у Великој Плани.  Економско-угоститељска школа „Вук Караџић“ Велика Плана је и ове године расписала конкурс за фестивал инициран 2021-ве, који ће се одржавати сваке године у знак сећања на невино страдалог Стефана Филића.
С обзиром на то да је насиље веома заступљено, не само међу омладином, већ и шире, прошлогодишња тема фестивала била је „НЕ НАСИЉУ- НЕ НА СИЛУ“ , а ове године је школа одлучила да тема буде „ЗАВИЧАЈУ У СРЦУ ТЕ НОСИМ“, у циљу промовисања љубави према свом завичају, земљи, народу, обичајима и са циљем подизања свести деце о важности неговања обичаја, традиције и правих моралних вредности.
-Морам да признам да су деца била баш вредна и заинтересована и да нам је стигло тридесетак филмова, а одабиром стручног жирија најбољи ће бити и награђени. Као и прошле године, филмови су подељени у две категорије, а награде су у виду пројектора, дрона, лаптопова, фотоапарата, које су обезбедили школа, општина Велика Плана, породица Филић и „Планатурс“. Јако је важно што је овај пројекат подржан и од стране Министарства просвете као и нашег културног центра „Масука“ где ће се и одржати свечана додела награда и пројекција филмова, уз пригодан програм, у четвртак 19. маја, са почетком у 19 часова.  Не бих да стално понављам колико је нама као породици тешко  и колико нам значи сваки гест који чине школа, општина и сви добронамерни људи, а везано за сећање на његову жртву, и надам се да ће оваква манифестација бити препозната  и заживети, како на просторима Републике Србије, тако и шире, а с обзиром на то да нам је стигло неколико филмова са простора Косова и Метохије и из Сарајева, не сумњам у то – каже Јаворка Мрковић, тетка убијеног Стефана Филића, кога су двојица младића мучки пребила испред дискотеке У Великој Плани у фебруару 2020-те године и додаје:
-Поред наше борбе на суду, која још увек траје, и где се надам да ће им казне бити додељене у складу са законом и на неки начин умирити срца неутешних родитеља, надам се и да ће се нешто променити у закону, да ће се пооштрити казне за сваки недужно одузети живот. Једино максималне казне би биле једини начин да родитељи  некако наставе своје животе и посвете пажњу другом детету.  Са Стефановом школом ћемо се заједничким снагама борити да доброј и пожртвованој деци, као што је управо био он, обезбедимо могућност да се едукују и да покажемо друштву да нисмо изгубили наду у овом свету пуном мржње и похлепе и да се надамо да има још деце која се, као наш Стефан, издвајају по доброти.
Какав је био и колики је траг оставио на житеље Велике Плане и родног Старог Села, говори и чињеница да је на иницијативу Месне заједнице, Општина Велика Плана одобрила да улица у којој је живео, понесе управо његово име, и чека се само скупштинска седница да се то и озваничи, наводи наша саговорница.
Ј.В.
фото: Смедеревске новине
 

Comments are closed.