ДАРКО БАЈИЋ У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ

Ауторско вече редитеља Дарка Бајића ( редитеља култних серија Сиви дом и Заборављени, филмова Директан пренос, Црни Бомбардер, Балканска правила, Рат уживо, На лепом плавом Дунаву, Име народа, О гринго, Линија живота) у оквиру којег ће овај прослаљени аутор говорити о односу према стваралаштву и темама које је обрађивао у свом опусу, одржаће се у уторак, 26. априла, са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево.

Током програма бићемо у прилици да се упознамо са погледима на однос аутора и ауторског дела и на смисао стваралачког чина овог уметника који је оставио трајан траг у домаћој кинематографији. Разговор са Бајићем, уз инсерте из његових остварења, обухватиће и проблематику бунта и држања до идеала и очувања аутентичности и слободе као поља борбе његових јунака, као и вредносну позицију коју је изражавао кроз своје филмове.  Ауторско вече укључиће и питања односа према историји, релацији оца и сина којима се бави у неким од својих филмова, према ликовности и естетици, као и реакцију аутора на окружење у коме су присутни разарање, угроженост, страх и жртве. Биће размотрено и Бајићево схватање хуманитета и препознавање мотивационе, покретачке димензије  човековог постојања.

Улаз на програм је слободан, а модератор програма је Марко Цветковић, уредник образовног програма Центра за културу Смедерево.

СДН

фото: ЦЗК

 

Comments are closed.