НАЛЕД: СИВА КЊИГА ИНОВАЦИЈА – ПУТОКАЗ ЗА РЕФОРМЕ КА ЕКОНОМИЈИ ЗНАЊА

Законско уређење употребе вештачке интелигенције, увођење индустријских доктората у образовни систем, регулисање коришћења електричних тротинета, бицикала и других сличних возила, део су реформских препорука које је НАЛЕД  представио ресорним институцијама у првој Сивој књизи иновација, креираној у циљу унапређења услова пословања за иновативно и високотехнолошко предузетништво.

Како је саопштено, специјализована публикација припремљена је у оквиру „StarTecha“-а, програма за подршку дигиталној трансформацији економије Србије, који спроводи НАЛЕД, а финансира компанија Филип Морис. У првом издању нашло се укупно 60 препорука, од чега је 50 усмерено на унапређење сарадње науке и привреде, креирање стимулативне пореске политике ка стартапима, микро, малим и већим иновативним бизнисима, модернизацију радног законодавства за дигиталне предузетнике, као и развој инфраструктуре за иновације и приступ повољном финансирању.

Сива књига ресорним институцијама нуди јасне смернице и предлоге решења за сваку од препрека на које наилазе иноватори, а у додатних 10 препорука понуђене су и идеје за нове пореске олакшице и субвенције попут пореских кредита за иновације или подстицаја за електрична возила. Највећи изазов стављен је пред Министарство финансија и Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у чијој је надлежности решавање више од половине предлога.

– Дванаест препорука односно свака пета у надлежности је Министарства просвете и за нас су посебно значајне препоруке за унапређење сарадње науке и привреде како бисмо поправили позицију Србије на светским листама конкурентности, а посебно Глобалном индексу иновативности где у домену сарадње универзитета и привреде бележимо оцену 39,6 од 100. Свега 3% предузећа у Србији развило је иновацију у сарадњи са академском заједницом док је у најразвијенијим државама сарадња науке и привреде незаобилазни фактор успеха – рекао је Бранко Ружић, први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја.

Сугестије за израду препорука прикупљене су из прве руке – од иноватора, истраживача, привреде, институција и академске заједнице, а значајан допринос дале су и партнерске организације: Центар за моторна возила АМСС-а, Национална асоцијација аутономних и електричних возила, Иницијатива Дигитална Србија, Адвокатска канцеларија Жунић, Асоцијација индустрије видео игара Србије, „PricewaterhouseCoopers“ и Научно-технолошки парк Београд.

– Сарадња на изради Сиве књиге иновација показала нам је потенцијал којим располажемо. Имамо невероватне ресурсе који се налазе међу 12.000 истраживача, више од 70 института, 22 центра изузетних вредности и 123 универзитета и факултета. Ипак, са улагањима у истраживања и развој од 0,89% БДП-а, са тек 50 патената на милион становника наспрам 230 колико је просек ЕУ, са мање од 2% истраживача запослених у привреди наспрам 46% у Европи, свесни смо да је пред Србијом дуг пут, али и да морамо да прескачемо неколико степеника у трци за најбољима – истакао је Иван Милетић, директор корпоративних послова за југоисточну Европу у компанији ПМИ.

Душан Васиљевић, директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД-у, указао је да се међу приоритетним препорукама, између осталих, налазе и предлози за омогућавање финансирања стартапова од небанкарских микрофинансијских институција и укидање кажњавања стартапова због кашњења уплате једне рате кредита, убрзање поступка регистровања жига, укидање арбитрарних ограничења при постављању базних станица, примена паметних уговора у Србији, уређење извоза података о личности из Србије у складу са стандардима ЕУ и др.

Он је подсетио да је у оквиру програма StarTech вредног пет милиона долара, отворен други годишњи конкурс за доделу бесповратних средстава. До 18. маја на сајту http://www.startech.org.rs могуће је аплицирати за грантове од 15.000 до 100.000 долара, за развој иновативног производа и услуге и дигиталну трансформацију пословања.

СДН

фото: Налед

 

Comments are closed.