TEKVONDO KUP SRBIJE ODRŽAN U SMEDEREVU

Više od 80 takmičara iz 50 klubova učestvovalo je na Kupu Srbije za seniore u tekvondou, održanom proteklog vikenda u smederevskoj sportskoj hali. Naš grad po prvi put bio je domćin turnira ovokvog formata u jednom od naših najuspešnijih olimpijskih sportova, a na tatamiju su udarce razmenili neki od takmičara koji našu zemlju predstavljaju na  evropskim i svetskim prvenstvima. Turnir je održan u organizaciji Tekvondo asocijacije Srbije, smederevskog tekvondo kluba Košava i grada Smedereva.

 

-Ja stvarno mogu da kažem da je ovo istorijski momenat za grad Smederevo, jer je ovo prvi tekvondo turnir u našem gradu ikada. Kada dobijete organizaciju ovakvog jednog turnira naravno da osećate određeni pritisak, jer se trudite da sve bude na visokom nivou. Mislim, a to potvrđuju i kolege sa kojima sam pričala, da smo to uspeli da odradimo, tako da sam stvarno preponosna na sebe, ceo svoj tim i grad Smederevo, što smo na ovaj način ugostili najbolje tekvondiste Srbije. Ovo je izuzetan broj takmičara na jednom turniru u borilačkom sportu, 80 seniora, najboljih u težinskim kategorijama, bilo bi ih i više da nije ovakva epidemiološka situacija, jer ima takmičara koji su, na žalost, pozitivni na korona virus, ali okupiti ovoliko takmičara iz jedne zemlje je veliki uspeh – rekla je Marija Kastartović, osnivač i predsednik TK “Košava”.

Tekvondo je najuspešniji olimpijski sport od postojanja Srbije kao samostalne države, sa čak 4 olimpijske medalje – dve zlatne i po jedne srebrne i bronzane u Londonu, Riju i Tokiju. Ne čudi zato što tekvondo reprezentativni tim Srbije ima snažnu podršku Olimpijskog komiteta, a svojim prosustvom na turniru u Smederevu, to je potvrdio i predsednik ove organizacije Božidar Maljković.

-Kad me Gale Jović, naš čuveni trener i razredni starešina celohg tekvondo pokreta, pozvao na ovaj turnir, rekao sam, ako budem u Beogradu, ja ću doći. Ja u Smederevo često dolazim, prvi put, bio sam na svojim počecima, pre oko 50 godina. Pozdravljam ovu ideju i kluba i grada, ovaj turnir treba da postane tradicionalni, danas je ovo prvo izdanje, i u ova teška vremena najbolje što deca mogu da urade, ali i mi, jeste da se bavimo sportom i pobedimo koronu – rekao je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog Komiteta Srbije.

Najveće oduševljenje prisutnih izazvala je Tijane Bogdanović, tekvondistkinja sa osvojene dve olimpijske medalje – srebrnom u Riju i bronzanom u Tokiju.

-Jako mi je drago što se večeras nalazim u Smederevu. Organizacija turnira je fantastična, gledala sam nekoliko borbi i drago mi je da se moje kolege prikazuju u najboljem svetlu. Žao mi je što i ja nisam sada na tatamiju, posle Olimpijade sam morala malo da odmorim, ali verujem da ćete me gledati jako brzo. Poželela bih svojim kolegama sreću i želim da vam kažem da uživate u onome što radite, a vi deco, da uživate gledajući ove borbe i da mi jednog dana gledsmo vas –  rekla je Tijana Bogdanović, reprezentativka u tekvondou.

I domaćini i gosti uvereni su da se i održavanjem ovakvih turnira tekvondo dodatno popularizuje, zbog čega uzražavaju nadu da će u budućnosti biti nastavljen kontinuitet osvajanja medalja na svim velikim takmičenjima.

 

J.V.

foto: SD novine

Comments are closed.