POČELA “SMEDREVSKA PESNIČKA JESEN”

Otvaranjem izložbe vizuelnih pesama „Artikviteti“ autora Popa D. Đurđeva, počeo je 52. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“. Na nesvakidašnjoj izložbi prikazano je stotinak pesama, neke su već objavljene, a nešto će tek biti objavljeno u knjizi koju priprema. Đurđev je, inače, dobitnik nagrade „Zlatni ključić“ ovog festivala 2014-te, a ove godine publika ima priliku da ga upozna u sasvim drugačijem svetlu.

– Kada sam rekao da idem na „Smederevsku pesničku jesen“ da otvorim izložbu svojih vizuelnih pesama, pitali su me da li sam baš siguran u to. To su za mene uvek bile vizuelne pesme. Nisam ja izmislio rupu na saksiji. Mnogo pre mene to su uradili neki drugi ljudi. Kažu i da su u Srednjem veku nalazi primere vizuelnih pesama, a da ne kažem kada su stigli dadaisti, pa naša verzija, zenitisti, na kraju krajeva i sad signalisti.  Bio je pokušaj i onih klokotrista, koji se nije završio na najbolji način – rekao je Pop D. Đurđev i dodao:

– Pesme su mogu praviti u formi stripa, rebusa, pesma koja može da se pravi od logotipa… Inače, ja sam objavio jednu knjigu pesama, gde su ove vizuelne pesme bile  između pravih stihova. Te vizuelne pesme imale su svoje naslove. Ljudi su, ipak, mislili da su to ilustracije. Onda sam morao da objašnjavam, dok nisam objavio knjigu u kojoj su bile samo takve pesme, a naslov je bio „Poezija koja se gleda“.

U programu „Pevam Smederevo“ – zavičajna pesnička baština  predstavljen je smederevski pesnik Boško Đorđević koji više nije sa nama, a koji je ostavio neizbrisiv  trag u smederevskom poetskom stvaralaštvu.

Svoje stihove kazivali su nagrađeni pesnici: Željko Đurić, dobitnik Nagrade lokalnog lista “Naš glas”, za doprinos zavičajnom pesništvu i Dunju Petković, dobitnicu zavičajne Nagrade „Smederevski Orfej“.

Pet najuspešnijih autora sa Konkursa „Tomislav Stevanović“, za najbolju pesmu o Smederevu pročitali su svoje stihove. Pobednika će izabrati publika koja je bila na velikoj sceni smederevskog Centra za kulturu.

Predstavljena je i knjiga “Pesma je stvorila svet”, Aleksandre Ljubisavljević, prošlogodišnje dobitnice Nagrade “Smederevski Orfej”.

U muzičkom delu nastupio je etno-duo Brdarić, sestra i brat Bojana i Nebojša.

U okviru 52. Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen” u sredu, 13. oktobra od 18 časova, u smederevskoj Narodnoj biblioteci biće održano međunarodno čitanje pozije „Godovi i versi“. Učestvovaće Marija Žoao Kantinjo, iz Portugalije; Ana Kovačević, Srbija; Jelena Vujanović, Republika Srpska; Sande Stojčevski, Severna Makedonija; Boško Suvajdžić, Srbija; Babken Simonjan, Jermenija; Milan Todorović, Srbija; Rozalba Fantastiko di Kastron, Italija i Vlasta Mladenović, Srbija.  U 19 časova i 30 minuta, u smederevskom Centru za kulturu u „Pesničkim meridijanima“ biće predstavljen dobitnik  Povelje „Zlatko Krasni“, Aleksandar Saša Petrov. Potom će biti predstavljena edicija „Meridijani“ i na kraju dobitnik Nagrade „Zlatna struna“ – Ljiljana Gajović.

SDN

foto: TV Smederevo

 

 

Comments are closed.