СПЈ: ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ЗАВИЧАЈНОМ ПЕСНИШТВУ

У Фестивалском програму 52. Међународног фестивала „Смедеревска песничка јесен“, у уторак, 12. октобра, у 19 часова у холу смедеревског Центра за културу, у програму „Научите пјесан“ биће отворена изложба визуелних песама „Артиквитети“, Попа Д. Ђурђева. Пола сата касније, у Великој дворани у програму „Певам Смедерево“ – завичајна песничка баштин биће представљен смедеревски песник Бошко Ђорђевић који више није са нама. „Смедеревски Орфеј“, награда по Конкурсу припала је завичајном аутору Дуњи Петковић.

– “Смедревски Орфеј” једна је од најстаријих награда која је установљена на првом Фестивали, још 1970. године. Важна је за наш град јер се додељује завичајним песницима. Постало је мерило песничког угледа. Од четири песме које су ушле у најужи круг за награду, једногласном одлуком жирија “Смедревски Орфеј” добила је Дуња Петковић, за песму “Наговештај”.  Ова песма се наметнула својом  филозофском једноставношћу, мисаоном, језичком и стилском сведеношћу, што се допало свим члановима жирија. Песникиња истиче наговештај неке слободе која се може сагледати у пуном доживљају природе и природних елемената – рекла је Александра Љубисављевић, уредница програма “Смедревски Орфеј”.

Пет најуспешнијих аутора са Конкурса „Томислав Стевановић“, за најбољу песму о Смедереву прочитаће своје стихове. То су Дејана Петровић, Јована Симић, Мира Цветковић, Мирослав Мишел Болтрес и Уна Перазић. Ову награда припашће аутору песме која добије највише гласова публике на Фестивалу.

– Ова награда додељује се од 2018. године за песму о Дунаву, а добијали су је гости Фестивала. До сада су је добили Мирослав Бјелик и Михаел Шпајер. Од ове године решили смо да променимо концепт, па се додељује за најлепшу песму о Смедереву. Први пут ове године расписан је Конкурс, пријавило се 40 аутора, са 53 песме. У првој етапи, жири је одабрао 23 песме које су објављене на званичној фејсбук страници “Смедеревске песничке јесени”. Публика је могла онлајн да гласа. После месец дана гласања, пет аутора који добили су највише гласова ушли су у најужи избор за награду– истакла је Марина Миленковић, уредница програма “Томислав Стевановић.

Све награде биће уручене на завршној вечери “Смедеревске песничке јесени”, 14. октобра.

СДН

фото: СД новине

Comments are closed.