ISPRAVNOST NAMIRNICA: REDOVNI INSPEKCIJSKI NADZORI, BEZ UTVRĐENIH NEPRAVILNOSTI

Povodom nedavnih slučajeva povlačenja određenih namirnica zbog neispravnosti, kao što je  nedozvoljen aditiv u uvoznom sladoledu i paraziti anisakisa u zamrznutom osliću iz Španije, a nešto pre toga i neadekvtnog kvaliteta dugotrajnog mleka, na šta nas je upozorila Uprava za veterinu Ministrastva poljoprivrede, proveravali smo se kakvog su kvaliteta namirnica koje svakodnevno kupujemo u lokalnim prodavnicama na teritoriji našeg grada.

Na teritoriji Podunavskog okruga sprovode se redovna laboratorijska ispitivanja namirnica animalnog porekla, uzoraka sa radnih površina, opreme, alata i površine trupova zaklanih životinja kod subjekata u poslovanju  sa hranom, kako u proizvodnji, tako i u prometu, naveli su u odgovoru za Televiziju Smederevo u Veterinarskom institutu Požarevac.

Ovo potvrđuju i radnici smederevskih maloprodajnih objekata u kojima se svakodnevno radi na bezbednosti namirnica.

Prema rečima Danijele Grujić, vlasnice poslastičarnice, osim korišćenja proverenih sirovina bez aditiva  i pripreme na temperaturi od 85 stepeni, kvalitet njihovog sladoleda kontroliše Zavod za javno zdravlje Požarevac, koji vrši inspekcijski nadzor pet do šest puta tokom sezone.

Slično je i u mesarama gde se uzorci svežeg mesa i prerađevina, kao i sa radnih površina, mašina i ruku radnika, uzimaju jednom mesečno.

-Imajući u vidu visoke temperature  koje predstavljaju povećan rizik i zahtevaju povećanu opreznost svih koji učestvuju u lancu ishrane, posebno treba obratiti pažnju na sve principe dobre proizvođačke prakse,  higijenu procesa proizvodnje i primenjivanje hladnog lanca u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa hrane, kako bi se minimalizovao rizik po zdravlje i bezbednost ljudi, poručuju iz Veterinarskog specijalističkog instituta.

Stručnjaci instituta savetuju potrošače da lako kvarljive proizvode životinjskog porekla kupuju samo u registrovanim objektima i prodajnim mestima, koji su pod kontrolom Republičke veterinarske inspekcije, gde se čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Nakon kupovine, namirnice bi trebalo što pre staviti u frižider, posebno ukoliko transport od prodavnice do kuće traje duže od pola sata.

Kako je za Televiziju Smederevo istakla specijalista veterine doktor Milica Ilić, šef odeljenja za ispitivanje namirnica animalnog porekla Veterinarskog instituta, u procesu  bezbednosti hrane učestvuju svi: od proizvođača, preko distributera, subjekata u poslovanju hranom, do potrošača.

U veterinarskoj inspekciji potvrđuju da tokom redovnih inspekcijskih nadzora koji su obavljeni na teritoriji Smedereva nisu utvrđene nikakve nepravilnosti i da su sve kontrolisane namirnice u potpunosti bile bezbedne za upotrebu i zdravlje ljudi.

SDN

foto: TV Smederevo

Comments are closed.