ПОТПРЕДСЕНИЦА ВЛАДЕ ЗОРАНА МИХАЈЛОВИЋ: ЗА ПРВИХ ПЕТ МЕСЕЦИ 1,4 МИЛИЈАРДЕ ДИРЕКТНИХ СТРАНИХ ИНВЕСТИЦИЈА У СРБИЈИ

-Србија се развија и има велики прилив директнх страних инвестиција, које су у првих пет месеци ове године 1,4 милијарди евра, што је готово 13 посто више у односу на исти период прошле, ковид, године – истакла је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић приликом обиласка реконтруисане трафо станице у објекту Електромрежа Србије у Раљи.
-Ако инвеститори долазе и отварају нова радна места да бисмо могли да се развијамо, онда инфарструктура мора да буде најбоља. То значи и инфарструктура у путевима, али исто тако и енергетска инфратструктура. Без ње нема привредног развоја наше земље – истакла је потпредседница Владе Србије.
Према плану, у наредних 10 година Електромрежа Србије уложиће уложиће више од 750 милиона евра у инфратструктуру, али то је само део једног великог инвестиционог пакета у рударству и енергетици, који креће од ове године, најавила је Зорана Михајловић.
-Усвојили смо нове законе који су основа да можемо уопште да се бавимо изградњом нових капацитета у производњи, надоградњом високонапонске мреже, исто тако и дистибутивне мреже и свим оним што нас чека у области рударства – рекла је потпрдседница Владе Србије.
Ова инвестиција је вредна 14,6 милиона евра и у потпуности је изведена средставима” Електромрежа Србије”, истакла је директорка Јелена Матејић, појашњавајући да је урађена интерним снагама инжињера и запослених, као и ћерке компаније у овом систему.
-Поносна сам на то што овде знања има, што ће се оно одржати и што ћемо јачати даље. Четири стотине киловолтна станица у свакој земљи Европе има свој печат и зна се шта то значи. Ми смо на овој готово за 75 одсто повећали капацитете у трансформацији са 400 на 700 мегават ампера инсталисане снаге. Увођењем ове трансформације обезбедиће се поуздан и сигуран рад свих дистрибутивних система који су повезани са преносивим системом наше земље са Електромрежом Србије. Сви велики кључни корисници, а то су како Железара и Месер Техногас, тако и сви субјекти у Индустријској зони Смедерево. Такодје, добро су дошли и нови корисници . Становници Смедерева и читавог Подунавског округа могу бити срећни и задовољни, јер су први пут у историји електропреносног система добили 400-киловолтни напон и овако велике додатне капацитете. На њима је да сада ову базу искористе за развој, а ми инвестирамо у све крајеве Србије. Свако ко то жели имаће ту могућност, јер ћемо ми то са становишта електроенергетског система и са становишта енергије обезбедити – додала је директорка Матејић.
Минастрака Михајловић истакла је овом приликом да је Електромрежа Србије дефинитивно најбоља компанија у области енергетике у Србији, али и једна од водећих у региону и Европи.

-Кад ради Електромрежа Србије, онда смо мирни и знам да ће све бити урађено на време и како треба, и ниједног тренутка се нећмо стидети онога што они раде. Волела бих да су нам све компаније у енерегтици такве и верујем да ће у наредном периоду бити такве. Ја желим успех радницима Електромреже Србије и порука министарства и Владе Републике Србије је да смо ми уз наша предузећа, да ћемо учинити све да та предузећа буду још ефикаснија и профитабилнија, да у наредном периоду ниједног јединог тренутка немамо застој и немамо проблеме у енергетици и енергетској инфраструктури, јер је то услов привредног развоја наше земље – закључила је Зорана Михајловић.
Нагласила је да је изградња Трансбалканског коридора један од најважнијих енергетских инфраструктурних пројеката, јер то значи повезивање са земљама окружења у високонапонској мрежи. То ће значити стабилност система, али, додаје, то значи да ћемо бити незаобилазна рута у енергетском саобраћају.

Ј.В.

 

Comments are closed.