МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ НОВОМ ИЗЛОЖБОМ ОБЕЛЕЖАВА ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ПЕТОЈУНСКЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ У ТВРЂАВИ

Музеј у Смедереву обележиће осам деценија од највеће трагедије у вишевековној историји града Смедерева новом изложбом и публикацијом аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара под називом „Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године –  80 година после“, саопштавају из ове установе.

Експлозија нагомилане муниције и других експлозивних средстава у Смедеревској тврђави 5. јуна 1941. била је сигурно највећа трагедија која је погодила српски народ од Априлског рата и успостављања немачке окупационе управе у централном делу Србије. Велики број погинулих, чији тачан број вероватно никада нећемо дознати, оптерећује и данас. Додајмо томе и изузетно велики број тешко и лакше рањених, психолошки трауматизованих за читав живот, те потпуну девастацију урбаног језгра вароши, а самим тим и дотадашњег свакодневног животног окружења Смедереваца или оних, који су се ту под тешким теретом ратних прилика, у Смедереву затекли. Разумећемо да је све то заједно више него довољно да ову катастрофу назовемо највећом трагедијом у вишевековној повести Смедерева, али и једном од највећих трагедија током читавог трајања Другог светског рата на територији Србије – наводе у смедеревском Музеју.

У склопу овогодишњег комеморисања експлозије 5. јуна 1941. године Музеј у Смедереву реализује пројекат који подразумева представљање најновије историографске студије „Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године – 80 година после“ и истоимене изложбе. Аутор изложбе и публикације је Мирослав П. Лазић, виши кустос историчар.

-Изложба коју приређујемо понудиће иновативнији, модернији и храбрији поглед на петојунску трагедију. Представићемо и најновије резултате вишегодишњих научних истраживања архивске грађе. Жеља нам је да пробудимо емоције, освежимо памћење и укажемо грађанима на неопходност чувања сећања. На изложби ће се први пут приказати фотографије које до сада нису излагане, као и архивски документи и музеалије из историјске збирке Музеја у Смедереву – кажу организатори најављујући изложбу.

Поменута историографска студија аутора пројекта са новијим разултатима истраживања утемељеним у изворној грађи, као и критичким ишчитавањем релевантне литературе о овој теми резултат је вишегодишњих истраживања.

-„Рукопис Мирослава П. Лазића о разорној експлозији сакупљених убојних средстава у смедеревској Тврђави 5. јуна 1941. године је настао у склопу припрема изложбе о том догађају, а поводом осамдесетогодишњице вероватно највеће трагедије у историји Смедерева. Kао такав, он не само што задовољава потребе пропратне публикације, већ их вишеструко надмашује. Реч је о изворном научном раду за који смо сигурни да ће деценијама остати релевантно, а можда и најрелевантније штиво о самом догађају и свему што је пре и после било везано за њега. Реч је о изузетно добро истраженом раду у коме је аутор не само сакупио сва до сада доступна знања о експлозији у смедеревској Тврђави, него их и критички размотрио, по потреби међусобно сучелио, упоредио и очистио од наслага идеологија, политичких интереса и погрешних перцепција“ – наведено је, између осталог, у рецензији др Зорана Јањетовића, научног саветника Института за новију историју Србије.

Из Музеја најављују да ће промоција поменуте књиге бити накнадно организована.

Свечано отварање изложбе биће одржано у првој сали Музеја у Смедереву у суботу 5. јуна у 13 часова. Након тога, уследиће комеморативна свечаност испред споменика „5. јун 1941“.

СДН

Comments are closed.