ЈП ГРЕЈАЊЕ: ДУЖА СЕЗОНА – МАЊЕ РЕКЛАМАЦИЈА, ВЕЋ СЕ СПРЕМАМО ЗА НАРЕДНУ ЗИМУ

Иако је грејна сезона формално завршена 15. априла, радијатори су још топли, и тако ће бити до краја месеца. Зима није била превише оштра, али дуже траје, па је зато утрошено више енергената. Ипак, у овом предузећу су задовољни, јер је број рекламација био мањи, а добра вест је и да је проценат наплате враћен на ниво пре пандемије. Шта предузеће и кориснике очекује у предстојећем периоду за наш портал говори директор ЈП „Грејање“ Смедерево Владан Кулагић.

*Грејна сезона је формално завршена 15. априла, а радијатори су још топли. До када можемо очекивати да ће грејања бити?

 -Зима се одужила ове године и управо због хладних и кишних дана још увек грејемо наше кориснике. Поштујући Одлуку о снабдевању града Смедеревга топлотном енергијом у обавези смо да до 30. априла снабдевамо кориснике топлотном енергијом докле год прогнозирана средња дневна температура буде мања од 120C. Очекујемо да од наредног викенда дани буду све топлији и да ћемо коначно моћи званично да прекинемо са испоруком топлотне енергије.

*Са становишта утрошка енергената и издржљивости система, како се може оценити ова грејна сезона?

Зима није била превише оштра, али дуго траје. Већ сада знамо да је потрошено између 10 и 15% више горива него претходне грејне сезоне. Разлог за то је већи број грејних дана. Што се издржљивости система тиче, када је продужени рад у питању, можемо рећи да је број рекламација ове зиме  био мањи него претходне године, а све интервенције на систему било на отвореном или у становима корисника     одрађиване су у ноћним сатима или уз минималне дневне прекиде. Систем је у претходном ремонту био добро припремљен тако да није било посебних проблема у функционисању.

*Нафта, а претпостављамо и мазут су последњих месеци бивали све скупљи. Како сте финансијски „прегурали“ ову грејну сезону?

-Мазут је од почетка грејне сезоне поскупео за више од 55%, што представља изузетан притисак на произвођаче топлотне енергије који га користе. Поред тога  31. децембра 2020. године НИС је престао да производи мазут, који је постао роба из увоза што је додатно поскупело овај енергент. Ми смо пред крај прошле године набавили веће количине мазута по повољнијој цени, што је некако избалансирало каснији скок цене.

*Да ли ће продужење грејне сезоне утицати на веће радно ангажовање и већа улагања у одржавање и припрему за наредну зиму? Имате ли већ сада план за ремонте у летњем периоду?

-У току је обилазак и дефектажа свих постројења који су нам дати на управљање и одржавање. Ових дана почињемо израду Плана ремонтних активности, по коме поступамо у току летњег периода. Намера нам је, да као и сваке године, обезбедимо да постројења буду безбедна и спремна за поуздан рад у наступајућој грејној сезони. Од већих активности, како по обиму посла тако и по финансијским улагањима, планирамо ремонт неколико котлова, реконструкцију и модернизацдију две или три топлотне подстанице и радове на замени топловодне инфраструктуре у котларницама где то још увек није урађено.

*Са нивоа министарстава се најављују одређене субвенције за замену столарије и израду термоизолације објеката. Да ли ће то допринети уштеди енергије и смањењу рачуна за грејање?

Управо је јуче у Скупштини усвојен Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Замена столарије и термичка изолација објеката свакако ће утицати на енергетску ефикасност тих објеката, а самим тим и на потребну количину топлоте за грејање. Уколико се буду реализовале наведене активности те уштеде ће се одразити на рачуне за грејање, а и за струју за хлађење и климатизацију станова у летњем периоду. Управници стамбених заједница морају да преузму озбиљну улогу у послу око замене столарије и термичке изолације и искористе све погодности које се новим законским решењима нуде.

*Како је криза изазвана короном утицала на наплату?

Након ванредног стања у марту и априлу прошле године проценат наплате је имао тренд пада. Данас, годину дана након тога, можемо да констатујемо да је проценат наплате коначно достигао ниво од пре пандемије што је свакако добра вест.

*Шта се чини са становишта заштите животне средине и побољшања квалитета ваздуха, што се тиче рада Вашег предузећа?

 –Буџетом града Смедерева за ову годину су опредељена средства за конверзију котларнице Сењак са мазута на природни гас, тако да поред котларнице Мајдан и котларнице у ул. Јована Крајишника 12-14 имамо и трећу котларницу која ће као енергент користити природни гас. Поред тога на квалитет ваздуха већ утиче чињеница да је од 01. јануара 2021. године престала производња мазута са садржајем, сумпора до 3%. Од тада користимо мазут са садржајем сумпора до 1%, што свакако позитивно утиче на емисију продуката сагоревања. Као што смо више пута нагласили конверзија котларница је процес који захтева шире ангажовање свих релевантих субјеката од предузећа до оснивача и републике.

СДН

Comments are closed.