„POSADI SVOJ HLAD“: PODELJENE BESPLATNE SADNICE GRAĐANIMA

U akciji „Posadi svoj hlad“ koja je organizovana širom Srbije, danas će biti podeljeno 30.000 sadnica u više od 50 lokalnih samouprava. Akciji se pridružio i grad Smederevo, a na glavnom gradskom trgu organizovana je podela 100 besplatnih sadnica „Belog jasena“ za isto toliko zainteresovanih sugrađana. Svako od njih, uz sadnicu je dobio i uputstvo o tome kako se sadi drvo, sa vezicom na koju treba da upiše ime i datum sadnje.

-Grad Smederevo i javno komunalno preduzeće „Zelenilo i groblja“ sa zadovoljstvom su uzeli učešće u ovoj velikoj akciji koja se organizuje širom Srbije sa ciljem podizanja ekološke svesti i povećanje broja sadnica na nivou naše zemlje, ali i u Evropi i ostatku sveta. Svedoci smo koliko je ekologija važna, a ovakve akcije koje su usmerene na podizanje ekološke svesti i rešavanje ovih problema od vitalnog su značaja za našu zemlju. Od početka akcije već nekih 60 sadnica je podeljeno, građani su zadovoljni, uglavnom dobijamo pohvale i sugestije da se sa ovakvim akcijama treba nastaviti. Zadovoljstvo nam je da u tome učestvujemo i zahvaljujem svim sponzorima na republičkom nivou koji prikupili sredstva za nabavku ovih sadnica – rekao je Mirko Škrbić iz JKP „Zelenilo i groblja“.

Prema raspoloživim podacima, navedenim na sajtu „Posadi svoj hlad“, čovek godišnje udahne oko 9,5 tona vauduha, u kome kiseonik čini oko 23%, odnosno, oko 740 kilograma kiseonika. da bi se proizveo kiseonik za jednu osobu potrebno je 7-8 stabala. U Srbiji je, prema podacima sa ovog sajta, pošumljenost teritorije na niskom nivou, samo 0,3 hektara po stanovniku, u komšijskim BIH i Hrvatskoj, na primer, je 1,38, dok je u nekim zemljama to mnogo više, poput Norveške 6,93 hektara i Rusije gde je pošumljenost 11,11 hektara po stanovniku.

J.V.

 

 

 

Comments are closed.