ЦРВЕНИ КРСТ: У ПРВОЈ АПРИЛСКОЈ АКЦИЈИ ПРИКУПЉЕНО 63 ЈЕДИНИЦА КРВИ

Током редовне акције добровољног давања крви, организоване у Центру за културу у Смедереву у понедељак, 5. априла, прикупљене су 63 јединице крви, саопштавају из Црвеног крста Смедерево. Акцију је посетила и Ивана Родић, начелник за промоцију и организацију давања крви Института за трансфузију крви Србије, а у просторијама Црвеног крста Смедерево, са председником и секретаром Организације, разговарала је о наредним активностима у овој области. Из Смедеревског Црвеног крста позивају добровољне даваоце да и убудуће учествују у акцијама давања крви како би се обезбедиле стабилне количине крви за функционисање здравственог система.

Из ове хуманитарне организације саопштавају и да су, због актуелних епидемиолошких мера, одржали телефонску седницу Скупштине Црвеног крста Смедерево, на којој су размотрени у усвојени извештаји о раду и финансијски извештај за прошлу годину, као и план активности у овој. Закључено је да су постигнути значајни резултати у сарадњи са локалном самоуправом и свим релевантним установама и оргаизацијама, а као важна истакнута је и улога волонтера.

-Само у периоду ванредног стања било је ангажовано 47 волонтера у Кол центру или достављању намирница лицима старијим од 65 година, пружању психо-социјалне подршке и другим задацима. Волонтери су и после ванредног стања наставили да обављају различите задатке у складу са потребама различитих корисника. И добровољно давање крви представља важан сегмент рада Црвеног крста Смедерево. прошле године, у 53 акције добровољног давања крви, прикупљено је 2.612 јединица крви, а први пут крв је дало 277 добровољних даваоца. Институт за трансфузију крви Србије доделио је Граду Смедереву Златну плакету за 945 јединица крви прикупљених у летњој кампањи добровољног давања крви прошле године. Акције добровољног давања крви редовно се организују у Центру за културу у Смедереву сваког понедељка од 9 до 15 часова уз примену свих здравствено-превентивних мера заштите од Корона вируса. Поред тога, Црвени крст Смедерево, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, организовао је и ванредне акције добровољног давања крви – наведено је у саопштењу прослеђеном медијима након одржане седнице.

Између осталог, констатовано је да је програмом Народне кухиње за који је задужен Црвени крст, прошле године  у Смедереву било обухваћено око 800 корисника. Такође, пружана је адекватна помоћ особама са инвалидитетом, а захваљујући Радету Савићу, светском рекоредеру у дизању тегова,обезбеђено је и 730 новогодишњих пакетића за децу из социјално најугроженијих породица.

Чланови Скупштине прихватили су информацију о висини чланарине у Црвеном крсту Србије, која и за ову годину износи 100, а за подмладак и омладину 50 динара и позвали на појачану активност у циљу прикупљања чланарине. За нове чланове Управног одбора изабрани су др Анђелка Арсенијевић и инжењер Радиша Јовановић, а за члана Надзорног одбора Слађана Филић, дипломирани правник, саопштено је из ове хуманитарне организације.

СДН

фото: СД новине

Comments are closed.