ДокТок: У НЕДЕЉУ РАЗГОВОР СА ДЕРМАТОЛОГОМ – ШТА МОЖЕМО ДА УЧИНИМО ЗА ЗДРАВЉЕ НАШЕ КОЖЕ И КАДА СЕ ЈАВИТИ ЛЕКАРУ?

Свака кожа захтева индивидуални приступ, исто је када је и њена нега у питању. Сложићемо се да неправилности на кожи имамо сви – идеална текстура и тен као такви не постоје. Било да су у питању бубуљице, ожиљци од акни, црвенило, сува и испуцала кожа или истакнут младеж, захтева нашу пажњу и циљану негу. Осим естетског значаја, одређена стања и неправилности захтевају посебну пажњу, али могу представљати и претњу по здравље, јер имају могућност да злоћудно еволуирају. Поставља се питање како те неправилности препознати на време и кад се због њих треба јавити лекару?

Кожа је највећи орган нашег тела и зато јој је потребна редовна нега. Осим хидратације, правилне употребе СПФ фактора како бисмо је заштитили и дневне рутине којом кожу одржавамо лепом и здравом, посебну пажњу треба посветити и променама које се на њој дешавају. Када говоримо о променама на кожи, оно што свако од нас може да уради јесте самопреглед коже. Др Александра Радосављевић наводи да доступна места треба прегледати сам, а за она мало теже доступна, као што су леђа, замолити некога блиског. Због евиденције и праћења промена, такође је добро и сликати кожу, да би лекару накнадно показали каква је промена била. Неке промене јако брзо напредују, па је значајно имати слике ‘пре и после’.

“Постоји читав низ образаца и правила која помажу при одређивању карактера промене, наравно, уз искуство дерматолога. Свака лезија која је и минимално сумњива треба бити комплетно уклоњена – естетски значај је често једва постојећи, док утицај на здравље може бити изузетан”, наводи др Радосављевић. Она каже да и код особа код којих до сада није откривена нека изузетно сумњива промена или већ не постоји уклоњена малигна промена, дермоскопија, односно метода стручног прегледа промена на кожи и младежа, треба се обављати превентивно једном годишње. Уколико је током живота дошло до уклањања одређене промене или породично постоји ризик од сличног обољења, дермоскопија се треба обављати и чешће, често и у периоду од 6 месеци.

Одговоре на ова и друга питања можете чути на новом Докток Талкс-у у недељу, 14. марта од 18 часова на Инстаграм профилу платформе Докток. Докток Талкс је онлајн догађај на ком лекари платформе за бесплатне здравствене консултације Докток дају одговоре на важна здравствена питања. На овом Докток Талкс-у на тему неге коже говориће др Александра Радосављевић, лекар опште медицине и специјализант дерматовенерологије.

За више информација о овој и другим темама везаним за ваше здравље консултујете стручњаке различитих специјалности који вас чекају на Докток платформи.

Посетите www.doktok.rs и закажите свој термин код жељеног лекара.

СДН

 

Comments are closed.