ЦЗК: МОНОДРАМА „ЗОРАН РАДМИЛОВИЋ“ У СРЕДУ У КОНЦЕРТНОЈ ДВОРАНИ

Монодрама „Зоран Радмиловић“ која из перспективе глумца опседнутог ликом и делом Зорана Радмиловића, говори о једном од наших најбољих и најпопуларнијих глумаца, биће изведена у среду, 24. фебруара, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево са почетком у 19 сати, најављују из ове установе.

-Ово сценско дело које је у свој репертоар уврстила сцена „Маска“, режирала је Андреа Ада Лазић, а у монодрами глуми Иван Томашевић, који је и аутор текста. Глумац покушава да одигра монодраму о Салијерију, али одустаје јер га стално прогања лик Зорана Радмиловића. На овој паралели Салијери – Моцарт, глумац (у овом случају Иван Томашевић) – Зоран Радмиловић је изграђена ова комична прича о проблему великог броја уметника које су, због пар генија, прогласили за медиокритете – наводе у најави из Центра за културу.

Цена улазнице је 200 динара.

Сама идеја о поставци ове монодраме је потекла од Драгана Беговића, продуцента на РТС –у, а 2011. године је снимљен играно документарни филм „Залажем се за лаж” по истоименој књизи Ане Радмиловић, ћерке Зорана Радмиловића, а по Зорановим текстовима. Улога Зорана Радмиловића је додељена Ивану Томашевићу, а режија Андреи Ади Лазић. Током припрема и снимања филма, продуцент Драган Беговић је изложио идеју да се уради и монодрама о Зорану Радмиловићу. До сада је представа, поред многих места у Србији, гостовала у Бугарској, Босни и Херцеговини, Чешкој, Русији, Македонији.

Представа је више пута награђивана на фестивалима:

 

–           ЗЛАТНА КОЛАЈНА – Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну

–           НАГРАДА СПОНЗОРА – Фестивал монодраме и пантомиме у Земуну

–           НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА на Фестивалу у Липецку (Русија)

–           НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ МОНОДРАМУ  на фестивалу “Трема –фест”

–           ЗЛАТНА ЛИСКА за Андреу Лазић на фестивалу “Мостарска лиска” у Мостару за режију

–           ЗЛАТНА ЛИСКА ЗА Ивана Томашевића на фестивалу “Мостарска лиска” – Мостар

–           ПРВА НАГРАДА ПУБЛИКЕ  На  фестивалу у Битољу – Македонија

Монодрама „Зоран Радмиловић“ ушла је у  Антологију биографске монодраме коју је је приредио Радомир Путник. У њој, поред осталог, пише: „Полазећи од чињенице да је Зоран Радмиловић, и неколико деценија после смрти, изузетно популаран захваљујући снимцима две позоришне представе које се могу наћи на друштвеним мрежама, Иван Томашевић настоји да у анализи Радмиловићеве глумачке уметности прикаже амбивалентност глумачког позива, да укаже на статус пониженог сталежа и да, посредно, проговори о поражавајућој чињеници да у Србији, од времена књаза Милоша па до данас, уметници уживају извесну популарност али не и поштовање јавности – од тзв. елите до најширих слојева популације. За узврат, неки од њих – попут Зорана Радмиловића – успевају да се наругају том истом друштву и свим његовим класама, али уз истовремено самопонижење и аутоиронију. Тако посматрана, монодрама Ивана Томашевића, преузима истраживачки задатак да нас, уз дозирани хуморни отклон, подсети да смо склони да, укључујући се у националној митоманији, олако одбацимо сваку критичку мисао која нас упозорава на грешке и да увек друге оптужујемо за своју злехуду судбину; у улогама краља Ибија и Радована Трећег Зоран Радмиловић нас је опомињао и изругивао се нашим заблудама, али ми смо у њима препознавали само хуморну обланду, док се у смисао Зоранових покуда нисмо удубљивали“.

СДН

фото: ЦЗК

Comments are closed.