POČELA VAKCINACIJA PROTIV KORONA VIRUSA U SMEDEREVU

U Smederevu je danas počela vakcinacija korisnika i zaposlenih dva doma za smeštaj starih lica protiv korona virusa, a za tu namenu dopremljeno je ukupno 102 doze vakcina, potvrdila je za „Smederevske novine“ direktorka Doma zdravlja dr Olgica Obradović,

-Mi smo prvi u Podunavskom okrugu kojima je Zavod za javno zdravlje distribuirao vakcine, a u ovoj prvoj podeli dobijeno je 75 doza za Dom za smeštaj starih lica i 27 doza za privatni dom za stare „Oaza mira“. Naše ekipe su još na terenu, u toku je vakcinacija korisnika i zaposlenih. Vakcinu će primiti oni koji nisu bili inficirani novim korona virusom i oni koji su bili zaraženi pre nekoliko meseci, dok će lica kod kojih je prisustvo virusa registrovano u poslednjih nekoliko nedelja biti vakcinisana kasnije, s obzirom na to da su u njihovom organizmu već prisutna antitela – objašnjava dr Obradović za naš portal.

Dodaje da se nakon praznika u kovid ambulanti Doma zdravlja beleži manji broj pregleda u odnosu na decembar.

-Od 31. decembra do 2. januara dnevno je bilo oko 200 pregleda, a sada se taj broj malo povećao, u proseku je oko 230 do 240 dnevno. U ovim danima beležimo i manji broj pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa, u proseku je oko 40 pozitivnih dnevno – navodi naša sagovornica.

Dodaje da bi, prema planu, u narednom periodu vakcinu trebalo da prime i zdravstveni radnici Doma zdravlja i Opšte bolnice, dok će, kako su najavili nadležni, nakon toga uslediti vakcinacija hroničnih bolesnika. Za dalji tok vakcinacije čekaju se, kaže, smernice Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu koji koordinira ovim aktivnostima.

J.V.

Comments are closed.