NUŠIĆEVA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO OLIVERI KATARINI, ŽIRI:ISPRAVLJENA JE NEPRAVDA

„Ja nisam baš navikla na veliku pažnju i velike nežnosti, a sada to doživljavam sa vama i mnogo vam hvala na tome. Ja samo želim hiljadu put da ponovom-veliko vam hvala“, reči su kojima se Olivera Katarina zahvalila publici nakon što joj je uručena Nušićeva nagrada za životno delo. Na Velikoj sceni smederevskog Centra za kulturu dočekana je i sipraćena ovacijama, a osim rečima, publici se zahvalila i izvođenjem pesme „Đelem, đelem“ koja joj je, uz ulogu u filmu „Skupljači perja“ donela i internacionalnu slavu.

Plenila je, slažu se svi, svojom raskošnom pojavom, glumom, glasom, energijom i lepotom. Na filmu je ostvarila više od 30 uloga, u pozorištu tek nekoliko, ali je ostavila dubok trag u dramskoj umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije i u svetu. Zbog toga je žiri 37-ih „Nušićevih dana“ odlučio da Olivera Katarina, osim mnogo filmskih koje je već osvojila, zaslužuje i jednu pozorišnu nagradu.

-Mi smo ovu nagradu jednoglasno dodelili i mislim da smo ispravili jednu nepravdu. Ovo će biti prva pozorišna nagrada Oliveri Katarini. Ona je nosilac mnogih nagrada za svoja ostvarenja na filmu. Upisana je na Pozorišnu akademiju na klasu na kojoj su bili, između ostalih, Milena Dravić i Petar Kralj.Počela je karijeru u Ateljeu 212, posle toga je odigrala Koštanu Bore Stankovića u Narodnom pozorištu i mnogi smatraju da je to bila najbolja Koštana. Radila je predstavu „Idiot“ Dostojevskog u režiji Bojana Stupice, ta predstava nije dugo trajala, zatim je prešla na film. U Kanu je dobila nagradu žiriji i publike, otvarala je Kanski festival dva puta, u Olimpiji u Francuskoj je 72 puta zaredom nastupala, imala je fanstatičnu karijeru, preko 30 filmova, sjajno je pevala, pobeđivala na festivalima. I to je kod nas interesantno – neki put se uspeh ne oprašta – rekao je obrazlažući nagradu predsednik žirija, reditelj i dramski pisac Bratislav Petković.

Nušićeva nagrada za životno delo jedina je dodeljena na ovogodišnjem pozorišnom festivalu, koji je u svedenom formatu, zbog aktuelne epidemiološke situacije, ali su organizatori bili odlučni da „Nušićevi dani“ budu održani, kako se ne bi prekidala tradicija duga 37 godina i održao kontinuitet festivala posvećenog jednom od naših najvećih komediorafa – Branislavu Nušiću.

J.V.

 

Comments are closed.