НУШИЋЕВА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ОЛИВЕРИ КАТАРИНИ, ЖИРИ:ИСПРАВЉЕНА ЈЕ НЕПРАВДА

„Ја нисам баш навикла на велику пажњу и велике нежности, а сада то доживљавам са вама и много вам хвала на томе. Ја само желим хиљаду пут да поновом-велико вам хвала“, речи су којима се Оливера Катарина захвалила публици након што јој је уручена Нушићева награда за животно дело. На Великој сцени смедеревског Центра за културу дочекана је и сипраћена овацијама, а осим речима, публици се захвалила и извођењем песме „Ђелем, ђелем“ која јој је, уз улогу у филму „Скупљачи перја“ донела и интернационалну славу.

Пленила је, слажу се сви, својом раскошном појавом, глумом, гласом, енергијом и лепотом. На филму је остварила више од 30 улога, у позоришту тек неколико, али је оставила дубок траг у драмској уметности на простору бивше Југославије и у свету. Због тога је жири 37-их „Нушићевих дана“ одлучио да Оливера Катарина, осим много филмских које је већ освојила, заслужује и једну позоришну награду.

-Ми смо ову награду једногласно доделили и мислим да смо исправили једну неправду. Ово ће бити прва позоришна награда Оливери Катарини. Она је носилац многих награда за своја остварења на филму. Уписана је на Позоришну академију на класу на којој су били, између осталих, Милена Дравић и Петар Краљ.Почела је каријеру у Атељеу 212, после тога је одиграла Коштану Боре Станковића у Народном позоришту и многи сматрају да је то била најбоља Коштана. Радила је представу „Идиот“ Достојевског у режији Бојана Ступице, та представа није дуго трајала, затим је прешла на филм. У Кану је добила награду жирији и публике, отварала је Кански фестивал два пута, у Олимпији у Француској је 72 пута заредом наступала, имала је фанстатичну каријеру, преко 30 филмова, сјајно је певала, побеђивала на фестивалима. И то је код нас интересантно – неки пут се успех не опрашта – рекао је образлажући награду председник жирија, редитељ и драмски писац Братислав Петковић.

Нушићева награда за животно дело једина је додељена на овогодишњем позоришном фестивалу, који је у сведеном формату, због актуелне епидемиолошке ситуације, али су организатори били одлучни да „Нушићеви дани“ буду одржани, како се не би прекидала традиција дуга 37 година и одржао континуитет фестивала посвећеног једном од наших највећих комедиорафа – Браниславу Нушићу.

Ј.В.

 

Comments are closed.