DVODNEVNO IZDANJE „NUŠIĆEVIH DANA“, NAGRADA OLIVERI KATARINI

Predstava Pozorišta Slavija iz Beograda „Koštanin Tvist“ po motivima drame Luca Hibnera ,,Greta, strana 89” , u režiji Andreja Šepetkovskog, izvedena je sinoć u Velikoj dvorani Centra za kulturu, u okviru glavnog programa dvodnevnog festivala „Nušićevi dani“. Sudeći po reakcijama, publici se dopala „otvorena proba Koštane“ koju su dočarali glumci Dragana Dabović i sam režiser i glumac Andrej Šepetkovski.

Drugog dana festivala, u utorak, 3. novembra,na istoj sceni, biće izvedena predstava „Ruska smrt-votka i šampanjac“ rađena u koprodukciji Ateljea 212 i Teatra Vuk, koju je po delu savremene ruske dramske spisateljice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić.

Predstava upoznaje publiku sa likovima dve sestre koje u staroj vikendici na periferiji grada  žive svoju „rusku smrt“. U njihovoj kući se, spletom okolnosti, budi Aleksej i pojavljuje se plamičak nade da će zaustavljeni životi krenuti napred. Autorka drame uspeva da iskleše humor iz najtragičnijih okolnosti i prevede sumornu svakodnevicu u ravan apsurda. U predstavi igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić.

Izvođenju predstave prethodiće ceremonija uručenja Nušićeve nagrade za životno delo glumici Oliveri Katarini, prema odluci žirija u kome su ove godine Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj (predsednik žirija), Ljiljana Stjepanović, dramska umetnica, i Slobodan Boda Ninković.

Program je, kako su ranije objasnili organizatori, planiran sa težnjom da se u specifičnim okolnostima očuva kontinuitet u organizaciji festivala značajnog za kulturni identitet Smedereva, kao i za afirmaciju velikana naše kulture Branislava Nušića. Svedenost u pogledu ovogodišnje programske ponude uslovljena je komplikovanjem epidemiološke situacije u kombinaciji sa činjenicom da se predstave izvode u zatvorenom prostoru.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

Program počinje u 20 časova.

 

 

J.V.

foto prestava: SD novine

 

Comments are closed.