НУШИЋЕВИ ДАНИ У НОВЕМБРУ, НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО ОЛИВЕРИ КАТАРИНИ

Нушићева награда за животно дело, која се сваке године додељује у оквиру фестивала „Нушићеви дани“, према одлуци жирија у коме су ове године Братислав Петковић, драмски писац и редитељ (председник жирија), Љиљана Стјепановић, драмска уметница, и Слободан Бода Нинковић, драмски уметник, биће додељена глумици Оливери Катарини.

Иначе, позоришни фестивал „Нушићеви дани“, који због ванредног стања у Србији није одржан у уобичајено време, током априла,  биће 37. пут реализован у сведеном формату, а главни програм планиран је за 2. и 3. новембар, најављују организатори.

-Програм планиран са тежњом да се у специфичним околностима очува континуитет у организацији фестивала значајног за културни идентитет Смедерева, као и за афирмацију великана наше културе, Бранислава Нушића, обухватиће две представе новије продукције и доделу Награде за животно дело, као и једну представу за децу која ће претходити главном програму. Сведеност у погледу овогодишње програмске понуде условљена је компликовањем епидемиолошке ситуације у комбинацији са чињеницом да се представе изводе у затвореном простору – наводе организатори.

У оквиру програмског сегмента „У сусрет Нушићевим данима“ биће 31. октобра, у Великој дворани Центра за културу Смедерево, са почетком у 12 сати, изведена представа за децу „Залеђено краљевство 2 –зачарана шума“ Алегрето театра, у режији Катарине Орешан. Цена улазнице је 200 динара.

У главном програму који ће се одржати 2. и 3. новембра биће изведене две представе, „Коштанин твист“ и „Руска смрт-вотка и шампањац“.

-Представа Позоришта Славија из Београда „Коштанин Твист“ по мотивима драме Луца Хибнера ,,Грета, страна 89” , у режији Андреја Шепетковског, који је обавио и адаптацију Хибнеровог дела, биће изведена 2. новембра. У свакој сцени ове динамичне представе,  публика присуствује отвореној проби ,,Коштане“ и режији једне те исте сцене. Глумци  представе ,,Коштанин твист“ (Драгана Дабовић и Андреј Шепетковски) тумаче више ликова, тачније типова ,,редитеља“, ,,глумица“, ,,глумаца“, ,,драматурга“, ,,декоратера“…свих оних који свако позориште чине живим. Сваки  редитељ види ,,Коштану“ и сцену коју режира на посебан начин, својствен  његовом сензибилитету, животном искуству и таленту. Свака глумица која игра ту сцену из ,,Коштане“, доживљава је другачије, својствено њеном дару, искуству и амбицајама – наводи се у најави фестивала и додаје:

-Представа „Руска смрт-вотка и шампањац“ рађена у копродукцији Атељеа 212 и Театра Вук, коју је по делу савремене руске драмске списатељице Ирине Васковске режирала Андреа Ада Лазић, биће играна 3. новембра. Представа упознаје публику са ликовима две сестре које у старој викендици на периферији града  живе своју „руску смрт“. У њиховој кући се, сплетом околности, буди Алексеј и појављује се пламичак наде да ће заустављени животи кренути напред. Ауторка драме успева да исклеше хумор из најтрагичнијих околности и преведе суморну свакодневицу у раван апсурда. У представи играју Милица Михајловић, Исидора Минић и Небојша Илић.

Другог дана званичног програма, 3. новембра, у оквиру церемоније која ће почети у 20 часова, биће уручена Нушићева награда за животно дело овогодишњој добитници, истакнутој уметници, Оливери Катарини.

-Оливера Катарина (рођена Петровић) је српска глумица рођена 5.марта 1940. године у Београду где и данас живи.Велику популарност је стекла играјући у филму Саше Петровића Скупљачи перја који је освојио Гранд при жирија на Интернационалном филмском фестивалу у Кану, као и награду Међународног удружења филмских критичара и бројне међународне награде и номинације.Номинован је за Златну палму и Оскара за најбољи страни филм.

После тога је остварила значајну међународну каријеру.Живела је у Паризу, Милану и Риму. Глумила је у више од 30 филмских и телевизијских пројеката. Упоредо са глумачком градила је и музичку каријеру. Снимила је 22 сингл албума и 10 плоча. Певала је на свим великим сценама у Европи. Одржала је чак 72 узастопна концерта у париској Олимпији и два пута је певала на затварању канског фестивала. Својим талентом и лепотом одушевила је шпанског сликара  и писца Салвадора Далија. Многи је сматрају једном од најлепших српских глумица свих времена. Примљена је на Академију за позориште, филм и телевизију у класу Огњенке Милићевић заједно са Петром Краљем, Миленом Дравић, Станиславом Пешић, Душком Голумбовским…Већ на првој години добила је ангажман у Атељеу 212 поред Боре Тодоровића и Ташка Начића. Исте године играла је у Народном позоришту Коштану Боре Станковића. По речима ондашње критике остварила је изванредну улогу и показала свој раскошан глумачки и певачки таленат. Улогом Настасје Филиповне у представи Идиот, Народног позоришта у режији Бојана Ступице напушта позориште и посвећује се улогама на филну и телевизији.

Организатори најављују да ће обе представе бити изведене у Великој дворани Центра за културу Смедерево, од 20 сати. Цена улазнице за сваку од представа је 300 динара.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања и Град Смедерево.

СДН

 

 

 

 

 

Comments are closed.