ЈКП „ВОДОВОД“: УНАПРЕЂЕЊЕ СИСТЕМА ОЧИТАВАЊА ВОДОМЕРА У СЕЛИМА

У циљу постизања што ефикасније услуге и задовољења потреба корисника јавног система водоснабдевања, ЈКП “Водовод” Смедерево је у овој години започело имплементацију пројекта даљинског очитавања водомера у селима са аутономним системом водоснабдевања.

Како наводе у овом предузећу, првом фазом обухваћена су четири насеља: Биновац, Бадљевица, Луњевац и Сеоне.

-Разлози због којих су одабрана баш ова насеља су њихова удаљеност од градског система, неповољна конфигурација терена и разуђеност, што је до сада, у мањој мери, утицало на планирану реализацију рокова очитавања и дистрибуције рачуна крајњим корисницима. Ради се, заправо о почетку усавршавања система надгледања и очитавања мерних уређаја у мрежи водоснабдевања на ширем подручју града Смедерева применом савременог модела радио-очитавања – кажу у смедеревском „Водоводу“.

Вредност почетне инвестиције коју реализује ЈКП „Водовод“ у наведена четири села је 1,5 милиона динара.

– Активност се састоји у замени постојећих водомера новим, на којима је уграђен модул за радио-очитавање на даљину. Предност оваквог система очитавања у односу на класичан је пре свега у поузданости, затим нижим трошковима очитавања, као и смањењу могућности злоупотребе код несавесних корисника који, у одређеној мери, угрожавају систем водоснабдевања, нарочито у летњим месецима – наводе у овом предузећу.

Радови су отпочели 30.септембра и до краја прве недеље октобра успешно је замењено свих 164 водомера у насељу Биновац. У току је замена водомера у насељу Бадљевица где је одрађено око 70 одсто од укупно 157 водомера, након чега је, у последњој недељи октобра, почела замена водомера на мерним местима у насељу Луњевац.

Уколико временски услови дозволе, до краја године системом очитавања на даљину биће покривени и потрошачи у Сеонама. У наредној години ЈКП „Водовод“ Смедерево планира да угради водомере са радио модулима у свим преосталим насељима која се водом снабдевају из аутономних водоводних система, наводе у овом предузећу.

СДН

 

Comments are closed.