VIŠI SUD SMEDEREVO: POČELO SUĐENJE OPTUŽENIMA ZA UBISTVO STEFANA FILIĆA IZ VELIKE PLANE

Čitanjem optužnice i iznošenjem odbrane pred Višim sudom u Smederevu počelo je suđenje za ubistvo 18-ogodišnjeg Stefana Filića iz Velike Plane, za koje su glavni optuženi Nikola B. (20) i Mitar P. (20). Nesrećnog mladića dvojica nasilnika pretukli su početkom februara pošto je hteo da odbrani mlađeg brata i druga, na koje su oni prvo nasrnuli. Nije uspeo da smiri situaciju, sukob je eskalirao, a dok je ležao na pločniku Nikola B. ga je šutnuo nogom u glavu. Stefan je preminuo od posledica povreda posle 30 sati provedenih u komi.
Na početku iznošenja odbrane, optuženi su negirali optužbe, ponavljajući da su bili samo vinovnici tuče koja je izbila između dve grupe mladića, te da je Filić stradao u toj tuči. Nikola B. je, međutim, priznao da je preminulog mladića šutnuo u glavu dok je ovaj nepomično ležao na pločniku, nazvavši to nepromišljenim potezom.
-Napominjem da nikakve tuče nije bilo, nego da je jednostavno upotrebljeno nasilje od strane optuženih, prema Stefanu Filiću, a da je to za posledicu imalo smrt samog Stefana – kaže Borko Petković, pravni zastupnik porodice Filić i dodaje da očekuje da nakon svih predloženih i izvedenih dokaza optuženi budu oglašeni krivim, i da im kazna bude izrečena u skladu sa zakonom.
Nikola B. i Mitar P. pretukli su Stefana Filića 2. februara ispred kluba “Brodolom” u Velikoj Plani. Posle hapšenja su saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu, ali su tada bili osumnjičeni za nanošenje teških telesnih povreda. Međutim, posle smrti Stefana Filića sagledane su sve okolnosti događaja, pa je slučaj prešao u nadležnost Višeg tužilaštva u Smederevu, koje uhapšene tereti za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotna robija.
-Verujemo u pravosuđe, od početka su radili kako treba. Očekujemo maksimalnu moguću kaznu. Bilo je tu još učesnika, očekujemo da će svi dobiti maksimalne kazne. Nama Stefana ništa ne može da vrati, verujte, onakvog momka koga je zasluživala Srbija. Svaki put iznova proživljavamo tugu i bol, koji nisu prestajali nijednog momenta, samo su sve jači i jači. Verujemo u pravdu i nadamo se da će sudstvo odraditi svoj posao – rekla je Javorka Marković, Stefanova tetka.
Osim najbližih i srodnika nastradalog Stefana, suđenju je prisustvovala i grupa njegovih drugara, koja je iz Velike Plane došla da, kako kažu da podršku porodici preminulog druga u teškim trenucima i da pokažu da ima mnogo ljudi koji žele da pravda bude zadovoljena.

J.V.

Comments are closed.