„ВИТЕШКИ ОКТОБАР“ ОВОГ ВИКЕНДА У ТВРЂАВИ

Овог и предстојећег викенда, 10. и 11. односно 17. и 18. октобра, у Смедеревској тврђави биће организован програм „Витешки октобар у Смедереву“, најављено је у саопштењу прослеђеном медијима. Овај пројекат се реализује у складу са идејом да се древни град дугорочно оживи и да му се удахне нови сјај кроз промоцију целом свету, као што је и започето прошле године на спектакуларан начин реализацијом „Битке нација“, светског првенства у средњовековним витешким борбама.

-Идеја је да у два викенда у октобру буде реализован пројекат у Малом граду тврђаве како би био одржан континуиет, јер нас је корона омела у реализацији великог фестивала, а да бисмо остали на светској мапи витешких дестинација и припремили се за следећу годину. Такође, ово је уједно прилика да се публика подсети на потенцијале тврђаве и експоненцијални раст турзима захваљујући промоцији Смедерева свету и блага Смедеревске тврђаве коју нам је оставио Деспот Ђурађ Бранковић. Треба напоменути да је прошле године идејни пројекат у Смедереву победио један Санкт Петерсбург у фото финишу одлучивања о томе ко добија организацију, а да је у номинацији Смедерево истакнуто пре Београда за тај пројекат. Направљен је спектакл о коме се прича у целом свету. Важно је напоменути да је град Смедерево, заједно са витешким удружењем “Бели орлови”, као организаторима, добио награду за најбоље организовано светско првенство до сада (10. јубиларно). Циљ је удахнути витешки живот тврђави и да туристи, али и најмлађи посетиоци имају континуалну представу о историји Смедеревске тврђаве. Такође је битно остати у контакту са светским витешким удружењима како би и убудуће долазили у Смедерево на позив и показати им да се перманентно  ради на оживљавању средњег века у тврђави. Ово је прилика да се на најбољи начин промовишу витешке вештине и врлине, у овом тешком времену, и да ће корак по корак, почевши овим малим форматима, а затим поново великим, Смедерево дугорочно бити позиционирано као светски лидер у витешком манифестационом туризму – наведено је у саопштењу.

Организатори у опису програма наводе да би преласком преко моста, на уласку у Мали град смедеревске тврђаве, уз звуке средњовековне музике, посетилац закорачио у Средњи век. Радионице са кожом и дрветом у којима би били прављени разни употребни предмети из тог периода, звук ударца чекића у наковањ, привлачиће пажњу сваког пролазника, а објава борби у рингу постављеном у центру започеће звуком рогова и најавом бораца. Изложбе оклопа и оружја из тог периода биће постављене по средњовековним шаторима и штандовима унутар Малог града тврђаве, а у једном делу ће бити постваљене стреличарске мете, као и оне за бацачке секире и копља. Те вештине ће уз кратку обуку бити доступне сваком ко се у њима жели опробати. Сликарске радионице, школе калиграфије и хералдике, занимљиве изложбе из тих области својом игром светлости и боја испуниће простор и вратити сјај средњовековних дворова у Смедеревску тврђаву.

За други викенд, у плану је да, под окриљем мрака, уз светлост ватре са бакљи, буде одиграна игра ватре и мача. Игре са ватреним реквизитима, борбе са запаљеним мачевима и бљување ватре обележиће крај програма.

Цена улазнице је120 динара, док је за децу до седме године улаз бесплатан.

СДН

 

 

Comments are closed.