CZK: TRIBINA „IZMEĐU SVETOVA“

U sredu, 7. oktobra, sa početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće održana tribina „Između svetova- filmovi Rouga, Malika, Linča, Kronenberga i Hodorovskog“, najavljuju iz ove ustanove.

Gost Centra za kulturu tom prilikom biće mr Dragan Dimčić, profesor na Katedri montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tematizacija stvaralaštva odabranih reditelja suočiće, uz artikulisanje autorskih osobenosti svakoga od njih, sa pitanjima o mogućnostima predstavljanja u filmskoj umetnosti, o dometima nastojanja da se kroz film učini prisutnom i evocira skrivena, neopipljiva i tajanstvena dimenzija postojanja. Pažnja će biti posvećena rediteljima čije su vizije i stvaralački postupci značajni na polju iznalaženja rešenja pred izazovom „pokazivanja nepokazivog“ i „iskazivanja neiskazivog“. Razgovor sa mr Draganom Dimčićem koji se studiozno bavio delima Nikolasa Rouga, Terensa Malika, Dejvida Linča, Dejvida Kronenberga i Alehandra Hodorovskog, uz inserte iz filmova i odgovarajući ilustrativni materijal uputiće nas na perspektive preispitivanja sveta u kome živimo i statusa realnosti, na veze i odnose koji izmiču uzročno-posledičnom nizu na koji smo navikli i koji dobijaju smisao u višoj stvarnosti, na vizije novih evolutivnih mogućnosti čoveka, na portale i procepe koji omogućavaju susret sa začudnim i tajanstvenim ili košmarnim, na problem mogućnosti da sagledamo celinu u pokušajima da shvatimo život i svet…Program će ukazati na moći filmskog jezika u pogledu dočaravanja putovanja van granica prostora i vremena, do tačke prevladavanja naših podvojenosti, na traganje za vezama vidljivog i nevidljivog dela naše egzistencije, na uronjenost u element misterije i na filmske predstave puta duhovnog usavršavanja.

Ulaz je slobodan.

Mr Dragan Dimčić je kao montažer radio na filmovima „Zlatni bubreg“ (kratki igrani film u režiji Biljane Đurđević), na internacionalnom teatarskom projektu Onthewayseekingu režiji Irene Ristić, za koji je montirao video rad, kao i na multimedijalnom teatarskom projektu „Saga“ u režiji Irene Ristić za koji je takođe obavio montažu video rada. Kao asistent montaže radio je na dugometražnom filmu „Zajedno“ u režiji Mladena Matičevića. Autor je višemedijske instalacije „Bioskop za samca“, učesnik grupne izložba „Višemedijska umetnost“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Bio je supervizor montaže dugometražnog igranog filma „Pretpostavka nevinosti“ u režiji Jelena Marković. Radio je montažu i režiju dokumentarnog koncertnog filma „Ah Ahilej- Live@REX”.  Autor je i found footage videa „Dramatik“.

Ko-autor je praktikuma za laboratorijske vežbe iz predmeta Video produkcija, autor je tekstova „Uvod u found footage film“ i „Lažni dokumentarac- osnovna razmatranja“. Autor je knjige eseja o Nikolasu Rougu, Dejvidu Kronenbergu, Terensu Maliku, Dejvidu Linču i Alehandru Hodorovskom „Između svetova“. Preveo je sa prof Miodragom Medigovićem knjigu „Izabrani dublovi- filmski montažeri o filmskoj montaži“. Bavio se montažnim tehnikama u romanima Vilijama Barouza.

SDN

 

 

 

Comments are closed.