STRELJAŠTVO: ŠEST ODLIČJA NA DRŽAVNOM PRVENSTVU ZA KADETE I MLAĐE JUNIORE

Kadeti i mlađi juniori „Smedereva“ osvojili su šest odličja na Prvenstvu Srbije vazdušnim oružjem. Dušan Bojić je objedinio titule prvaka Srbije i pobednika finala Kupa od prošle nedelje, a ekipa mlađih juniora koju je on predvodio osvojila je treće mesto, dok su kadeti bili drugi. Veliku radost su izazvale i medalje Anđele Radojičić, koja je posle dužeg niza godina, za naš klub na državnom prvenstvu osvojila medalje standardnom vazdušnom puškom u konkurenciji kadetkinja i mlađih juniorki, i to obe bronzane. Radojičićeva je i predvodila ekipu kadetkinja koja je došla do vicešampionske titule, saopštavaju iz Streljačke družine Smederevo.

Državno prvenstvo standardnim vazdušnim oružjem u B programu (kadetski i uzrast mlađih juniora i juniorki), koje je proteklog vikenda održano u Smederevu, obogatilo je vitrine Streljačke družine „Smederevo“, na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali, ali i uvećalo lične kolekcije medalja naših najuspešnijih strelaca. Osvojene su po tri pojedinačne i ekipna odličja. Radost u klub prvog dana prvenstva, kada su održana takmičenja standardnom vazdušnom puškom, najpre je donela Anđela Radojičić koja je osvojila bronzanu medalju u konkurenciji kadetkinja sa 412,3 kruga, koliko je imala i Anja Knežević iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“, ali i bolju poslednju seriju, pa je njoj pripala medalja jačeg sjaja. Prvakinja Srbije za 2020. godinu je Aleksandra Havran iz SD „Jedinstvo“ iz Stare Pazove sa fantastičnih 418 krugova. Radojičićeva je sa ovim rezultatom povela i smederevsku ekipu kadetkinja do postolja. U našoj ekipi su još bile i Natalija Jovanović i Ivona Bojić. Ovoga puta na poslednju seriju izgubljena je ekipna titula prvakinja Srbije, koja je pripala timu koji je i predvodila Anja Knežević. „Smederevo“ i „Ušće“ su imali ukupno po 1.195 krugova. Treće mesto osvojila je „Crvena zvezda“ iz Beograda sa 1.183,2 kruga. Sa rezultatom iz kvalifikacija Radojičić se kao sedma plasirala u finale u kome su nastupale mlađe juniorke. Kao najmlađa finalistkinja od samog početka ušla je ravnopravno u borbu za medalje i gotovo tokom celog finala bila je u prve tri. Na kraju, posle 18 finalnih hitaca, naša strelkinja i Kristina Lazarević iz „Ušća“ za ostanak u finalu i borbu za medalje ušle su izjednačene sa 184,9 krugova, a da je Radojičić kandidat za medalju potvrdila je u naredna dva finalna hica sa visokih 10,8 i 10,7. Lazarević je pogodila 9,9 i 10,6. Radojičić je ostala treća sa minimalnim zaostatkom od 0,1 kruga iza drugoplasirane Lare Canić iz SK „Niš 1881“ i 0,6 krugova zaostatka za prvoplasiranom Teodorom Vukojević iz SK „Čika Mata“ iz Kragujevca. U naredna dva hica Radojičić je pogodila 10,0 i 10,4 a Canić 10,2 i 10,6 i ostala u borbi za zlatnu medalju sa Vukojević koja je pogodila 10,3 i 10,1 tako da je se njena prednost u odnosu na Canić smanjila na minimalnih 0,1 krug pred poslednja dva finalna hica. Canić pogađa 9,9 a Vukojević 10,0 i neznatno povećava svoju prednost na 0,2 kruga, da bi zatim sa maksimalnih 10,9 u poslednjem finalnom hicu potvrdila titulu državne prvakinje za 2020. g. Canić kojoj je pripala vicešampionska titula poslednjim hicem pogodila je 10,1. Uspeh koji je ostvarila Anđela Radojičić je u tom veći, što je disciplina vazdušna puška u kategoriji mlađe juniorke bila najbrojnija na prvenstvu. Nastupilo čak 70 takmičarki. Medalje Anđele Radojičić, standardnom vazdušnom puškom na državnom prvenstvu, prve su u novijoj istoriji našeg kluba.
Drugog dana prvenstva kada su održana takmičenja vazdušnim pištoljem, radost su nam doneli najpre kadeti koji su osvojili drugo mesto ekipno. Luka Milivojević i Petar Kostić, zajedno sa najmlađim strelcem „Smedereva“ Aleksom Nikolićem zabeležili su ukupan rezultat od 1.508 krugova. Titula je pripala Streljačkom sportskom udruženju „Sava-Mesarci“ sa 1.552 kruga, a treća je bila SD „Pančevo 1813“ sa 1.448 krugova. Dušan Bojić u finale mlađih juniora pištoljem plasirao se kao drugi u kvalifikacijama sa 547 krugova, i poveo ekipu „Smedereva“ do ekipnog trećeg mesta, zajedno sa Petrom Kostićem i Lukom Milivojevićem. Naš tim je imao 1.553 kruga, „Mesarci“ su bili drugi sa 1.566 krugova, a titula je otišla „Pančevu“ sa 1.589 krugova. Naš strelac je odlično startovao u finalu i tokom celog njegovog toka održavao značajnu prednost, ispred drugoplasiranog Zlatomira Markovića iz „Mesaraca“, koja je na kraju iznosila velikih 7,9 krugova. Bronzanu medalju osvojio je Veljko Mitrović iz SK „Aleksa Dejović“ iz Užica. Tako je naš strelac osvojio duplu krunu, jer je pobedio i na prošlonedeljnom finalu Kupa. Oba takmičenja su odložena sa proleća za sam kraj leta i početak jeseni, pa se može reći da se sezona vazdušnim oružjem nastavlja ili počinje prvim kolom Kupa Streljačkog saveza Srbije u A programu (juniori/ke i seniori/ke) 17/18. oktobra u Smederevu, dok će se nedelju dana ranije u Beogradu održati takođe, odloženo Prvenstvo Srbije u B i C programu serijskom vazdušnom puškom (pioniri/ke, juniori/ke, seniori/ke) i pištoljem (pioniri/ke).

SDN

foto: Streljačka družina Smederevo

Comments are closed.