OTVOREN SEDMI TEATAR U TVRĐAVI

Izvođenjem predstave „Smederevo 1941.“ Srpakog narodnog pozorišta iz Novog Sada počeo je sedmi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“. Nakon pomeranja termina, zbog pandemije korona virusa, organizatori su uspeli da zadrže isti repertoar, najavljen za jul, pa će tako ljubitelji pozorišne umetnosti biti u prilici da u Malom gradu do 25. septembra, pogledaju još pet predstava, od kojih je jedna za decu.

Festival je zvanično otvorio Aleksandar Milosavljević, teatrolog i autor teksta „Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.“, koji je prethodno, uz tekst izvedene drame Ane Đorđević, predstavljen publici na promociji u Centru za kulturu.

-Postoji još jedna trauma sa kojom je suočeno Smederevo – posle rata ovde je osnovano pozorište, ali odlukom države je pedesetih godina ugašeno. Uprkos tome, u ovom gradu postoji želja da se vide pozorišna dela. Nekoliko grdaova u Srbiji je te 1956-te ostalo bez pozorišta i osetite u njima neku pozorišnu tenziju, ali ni u jednom od njih ne osećam je tako intenzivno kao kada dođem ovde u Smederevo. Ta želja da imate pozorište i da gledate pozprište je mnogo više od puke potrebe da provedete sat-dva u dokolici. Večeras ćete gledati sjajnu prdstavu u kojoj ničeg lakog nema, to i jeste zadatak pozirišta, ne da pruža odgovore, nego da postavlja pitanja. Vi ste očigledno željni da čujete ta pitanja i da ona budu inicirana sa vaše strane u odnosu na ono što dolazi sa scene, zato je moje lično zadovoljastvo što sam ovde – rekao je Aleksandar Milosavljević.

Pomenuto ostavrenje nastalo je na osnovama jednog od najznačajih istorijskih događaja – najveće tragedije koja je zadesila Smederevo, a to je petojunska eksplozija, koja je, te 1941. godine, odnela i 17 života članova ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

-Ja sam jedan od retkih glumaca koji se zanima za istoriju, posebno za Drugi svetski rat koji je tema sa najviše kontroverzi i nedovoljno istražena… Smederevo se nije nametnulo kao tema jer je to meni i Ani bilo interesanstno, već zato što je toliko značajna, ne samo za Srpsko narodno pozorište koje je ostao bez čitavog ansambla – od 18 članovia poginulo je 17.  već čitava jedna paleta tajni kojom je taj događaj bio obavijen, pružala je izuzetnu podlogu za jednu dramu. Na osnovu toga je napravljena skica drame. Počeli smo onda da istražujemo, kopanjem po arhivama Srpskog narodnog pozorišta došli smo do jako puno materijala o samim tragično nastradalim glumcima. Meni je bila fascinantna činjenica da je, u istoriji Srpskog narodnog pozorišta, ansambl bio najmlađi u trenutku te katastrofe, najstariji član je imao 45 godina, uglavnom su glumci bili od 17,18,19,20 godina, što je tu tragediju učinilo još većom – rekao je Milovan Filipović, direktor drame i glumac u predstavi „Smederevo 1941.“.

Na repertoaru festivala u utorak uveče je predstava „Dva viteza iz Verone“ Šabačkog pozorišta.

J.V.

foto: Fejsbuk stranica Centra za kulturu Smederevo (Nenad Živanović)

 

Comments are closed.