ТЕАТАР У ТВРЂАВИ ОД 21. ДО 25. СЕПТЕМБРА

Седми позоришни фестивал „Театар у тврђави“ одржаће се у периоду од 21. до 25. септембра у Малом граду Смедеревске тврђаве. Програм који је ревијалног карактера обухвата шест позоришних представа, од којих је једна представа за децу, најављују организатори.

 У Концертној дворани Центра за културу Смедерево ће 21. септембра са почетком у 18 сати бити одржана промоција књиге која обухвата комад Ане Ђорђевић „Смедерево 1941.“ и текст Александра Милосављевића „Страдање глумаца СНП-а у Смедереву 1941.“ Поред аутора, у представљању књиге ће учествовати и др Зоран Ђерић, управник Српског народног позоришта Нови Сад и Милован Филиповић, драмски уметник и директор драме Српког народног позоришта Нови Сад.

Позоришни програм „Театра у тврђави“ почеће 21. септембра са представом Српског народног позоришта „Смедерево 1941.“ по тексту и у режији Ане Ђорђевић. Ова представа посвећена је глумцима СНП-а настрадалим у експлозији 5. јуна 1941. године. Ауторка је судбине трагично настрадалих глумаца повезала са питањем о природи и узроку нацизма и зла уопште. Третман теме који није документаристички смисао експлозије у Смедереву доводи у везу са осећајем моћи и надмоћи, а уверење о сопственој супериорности са појавом нацизма и фашизма. А они се, према речима ауторке „рађају на плану најинтимнијег живота, личног, породичног, љубавног, и шире, као зраци, и увећавају и умножавају и доводе до експлозија које масовно уништавају животе“.

Глумци Шабачког позоришта играће 22. септембра представу „Два витеза из Вероне“ коју је по делу Вилијама Шекспира режирала Миа Кнежевић. „Два витеза из Вероне“ је једна од првих Шекспирових комедија. У њеном центру су млади људи, мучени увинерзалним питањима која себи постављају сви људи ових година, без обзрира на епоху у којој живе. Заљубљивања, путовања, пријатељство, образовање и потрага за сопственим местом у друштву које се дели на владаре, слуге и све оне између чине заплет ове комедије, али не и њену основу тему. Њена тема су два лица врлине и дилема: које је право? То је оно што Два витеза из Вероне чини толико актуелним, у свету дуплих аршина, релативизованих вредности и такозване пост-истине.

Представа у продукцији Битеф театра, М.И.Р.А. у режији Андраша Урбана, на сцени у Смедереву биће изведена 23. септембра, а у глумачкој екипи ове представе публика ће имати прилику да види и нашу истакнуту драмску уметницу Мирјану Карановић. Представа са речитим поднасловом „То јест зашто вам је позориште такво-тужновесела прича за широке народне масе“ је посвећена Мири Траиловић, изузетној личности позоришног, културног и друштвеног живота и оснивачу Битеф театра. Кроз представу су тематизовани прогресиван однос према театру, „стваралачки модел театра који се супротставља осредњости која нас окружује“, као и сама друштвена стварност. Представа није намењена лицима млађим од 18 година.

Разиграна, весела и поучна луткарска представа за децу „Три прасета“ у извођењу Крушевачког позоришта, према чувеном тексту Ханса Кристијана Андерсена, у режији Зорана Лозанчића, плодног уметника који је оставио значајан траг у стваралаштву за децу, на програму је 24. септембра.

Истог дана биће играна представа „Како вам драго“ по комаду класика Вилијама Шекспира, а у режији реномираног редитеља Никите Миливојевића. Представа је рађена у копродукцији Народног позоришта Ниш, Крушевачког позоришта и Нишвил џез театарског фестивала. Романтична, пасторална Шекспирова комедија, дело које је Миливојевић адаптирао, прати судбину двоје заљубљених младих, који су протерани из својих домова. Кроз причу о сукобу завађене браће и уз присуство комичних обрта, Шекспир промовише људске вредности попут братске љубави, толеранције и заједништва, где сваки проблем бива превазиђен, а негативни ликови се преобразе у добре, највеличанственијом од свих чаролија – искреном љубављу. На дух ове представе упућују Шекспирове речи „Цео свет је позорница, где људи сви глуме; свак‘ се појави ту и оде, и одглуми у свом животу многе улоге.“

Фестивал ће 25. септембра затворити представа Битеф театра „Лепа Брена проџект“ по тексту Олге Димитријевић, Ведране Клепице, Слободана Обрадовића, Маје Пелевић и Тање Шљивар, а према идеји и у режији Владимира Алексића и Олге Димитријевић. Ова представа кроз каријеру и фигуру Лепе Брене говори о путевима културних, економских, политичких, социјалистичких и постсоцијалистичких трансформацијама у југословенском простору, укључујући и распад земље, али и њену стидљиву реинвенцију у културном простору. Лепа Брена сагледана је као симбол шоубизниса, али и некадашње земље и везе друштвено политичког контекста са личним историјама, одрастањем, искуством. Публика ће на сцени моћи да види пет Брена- Брену Југословенку, Брену бизниса, Брену градитељства, Брену сексуалности и Брену песме.

Покровитељ Театра у тврђави је Град Смедерево.

Представе почињу у 20 сати, осим представе „Три прасета“ која почиње у 18 сати.

Цена улазница за сваку представу је 200 динара, осим за представу „Три прасета“ за коју је улаз слободан.

Продајна места:

Билет сервис Центра за културу Смедерево

од 10.00 до 20.00 сати радним данима

од 17.00 до 20.00 сати суботом и недељом

од 10.00 до 18.00 сати (од 21. до 25. септембра)

На улазу у Мали град Смедеревске тврђаве

од 18.30 до 20.00 сати (од 21. до 25. септембра)

Резервације на телефон: 026 4624815 и 064 8295345, или на имејл адресу: centar@sdkultura.org.rsbiletarnica@sdkultura.org.rs

СДН

фото: Театар у тврђави, ЦЗК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.