RUKOVODSTVO OLIMPIJSKOG KOMITETA SRBIJE U SMEDEREVU

Rukovodstvo Olimpijskog komiteta Srbije, na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem, obišlo je prostorije Veslačkog kluba Smederevo i upoznalo se sa uslovima rada smederevskih takmičara, među kojima je i Veselin Savić, jedan od potencijalnih olimpijaca koji bi našu zemlju mogao da predstavlja na najvećem svestkom sportskom događaju u Tokiju. Smederevo je među gradovima koje predstavnici OKS obilaze u okviru aktivnosti obeležavanja Evropske nedelje sporta, sa namerom da, kako kažu, “poprave dato stanje”, s obizrom na to da sponzore treba motivisati da podrže sportiste nakon što su ovogodišnje Olimpijske igre u Tokiju otkazane zbog pandemije korona virusa.
Prilikom obilaska našeg Veslačkog kluba domaćini i gosti saglasili su se da je ovo jedan od retkih klubova u Srbiji koji ima izuzetne uslove za rad, što je istaknuto i prilikom prijema u Gradskoj upravi.

-Sa predsednikom Vučićem razgovarao sam o generalnoj strategiji razvoja sporta, mnogo para trošimo za fudbal, i to nekako loše završi. U dobrim smo odnosima sa FSS-om, ali postoje i drugi sportovi, jedan do njih je veslanje. Mi želimo da se okrenemo tim sportistima. Trebalo bi da nastojite da maksimum koji možete date tim ljudima, imaju ambicioznog predsednika koga Vi poznajete i naš utisak u Olimpijskom komitetu je da to može dobro da ide – rekao je Božidar Maljković u razgovoru sa čelnicima lokalne samouprave.

-Kao lokalna samouprava veliki značaj pridajemo sportu i sportskoj infratsrukturi, nikada veći budžet za sport nije bio nego ove godine. Kada je reč o veslačima, oni su među prvih pet i nikad veća sredstva nisu imali nego ove godine. Verovatno može i bolje i trudićemo se da ih nagradimo, tražićemo načina da to bude još bolje za taj pojedinačni sport – rekao je gradonačelnik Jovan Beč.

-Kada date 50.000 evra fudbalu ili košarci, to je kao da ste bacilli iglu u plast sena, a kada tu cifru date jednom ovakvom individualnom sportu, tu možete odmah da računate da imate barem jednog šampiona – istakao je potpredsednik OKS Žarko Zečević.

Gosti su istakli da Olimpijski komitet Srbije može zajedno sa lokalnom samoupravom mnogo da uradi na poboljšanju razvoja sporta, pogotovu u Smederevu, jednom od retkih gradova koji ima i svoje evropske šampione. Dogovrena je saradnja u organizaciji Dana sporta koji je namenjen najmlađim sugrađanima. Miljan Popović, predsednik Veslačkog Saveza Srbije, predstavnicima OKS-a predočio je da je našem klubu trenutno najneophodniji čamac za četverac skul, čija cena je oko 20.000 evra. Prisutni su izrazili nadu da će zajedničkim snagama uspeti da neophodnu opremu obezbede, a lokalnoj samoupravi sugerisano je da se veća pažnja pridaje individualcima, jer, medalja svakog individualnog sportiste vredi podjednako kao medalja u timskom sportu na oimpijskim igrama.

Inače, u program OKS su 42 sporta, od čega 18 u olimpijskom ciklusu za Tokio, među kojima su, kako je navedeno, i sportisti iz Smedereva, zbog čega je sinergija OKS-a, loklane samouprave i klubova izuzetno važna.

J.V.

foto: SD novine

 

Comments are closed.